Vraćeni glasovi Srpskoj listi, Mustafa odlaže sporazum o koaliciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćeni glasovi Srpskoj listi, Mustafa odlaže sporazum o koaliciji

Komisija za žalbe i pritužbe (ECAP) odlučila je da vrati glasove Srpske liste u izborni rezultat, što daje novu nadu koaliciji NISMA-ANK-DP da će preći prag i možda čak ući u vladu, piše prištinska Gazeta Blic.

Do juče se očekivalo da će novu prištinsku vladu formirati samo Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, ali sada se čini da se matematika menja.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa izjavio je tim povodom da neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti koalicionog sporazuma sa Pokretom Samoopredeljenje, dok ne budu potvrđeni konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 6. oktobra.

Mustafa je u razgovoru za EkonomiaOnline govorio o radu radnih grupa dveju prvoplasiranih stranaka na usaglašavanju programa nove vlade i rekao da su se do sada složili o većini tema.

Dodao je da bi mogao sa predsednikom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, da se sastane na kafi, ali ne i da bi postigli dogovor o koaliciji.

"Neće biti ništa ozbiljno bez potvrđivanja rezultata. Rezultati neće biti overeni za 15 ili 20 dana, jer do tada ne znamo sigurno koliko će imati poslanika DSK, a koliko će imati Samoopredeljenje i kako ćemo koncipirati budući koalicioni sporazum", rekao je Mustafa.

Primetio je da ima velikog pritiska javnosti, te istakao da niko nema prava da krivi DSK i Samoopredeljenje, jer, kako je rekao, "mi samo radimo svoj posao na usaglašavanju vladinog programa".

"Ali dogovora ne može biti bez potvrde izbornog rezultata", kazao je Mustafa i dodao da će odluka o ponovnom prebrojavanju glasova sa 1.472 biračkih mesta uticati na odlaganje koalicionog sporazuma.

Ponovno brojanje odlaže konačni rezultat za tri sedmice

Centar za brojanje i rezultate počinje ponovo prebrojavanje glasova sa 1.472 biračka mesta, što će konačni izborni rezultat odložiti do početka decembra, piše prištinska Gazeta Blic.

Prema pisanju tog medija, prebrojavanje tih glasova će trajati oko tri nedelje.

Portparol CIK Valjmir Eljezi rekao je danas da će ponovno brojanje, a nakon odluke Izbornog panela za žalbe i pritužbe, početi danas u 16 sati.

Vanredni parlamentarni izbori na kosovskoj teritoriji održani su 6. oktobra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bez glasova iz centralne Srbije, Priština bez vlade do februara?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019

Situacija na Kosovu se zakomplikovala nakon odluke kojom su glasovi pristigli iz Srbije proglašeni nevažećim i što je odložilo proglašenje konačnih rezultata izbora, a samim tim i formiranje nove vlade, barem do februara, smatra savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage Ramuš Tahiri..."Ako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.