Vlast u Prištini o pahuljicama, opozicija o protestima

Izvor: Studio B, 25.Feb.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast u Prištini o pahuljicama, opozicija o protestima

Fusnota je samo jedna reč, odnosno pahuljica koja će se istopiti,poručuju predstavnici kosovskih vlasti u prvim reagovanjima na dogovor u Briselu, u nastojanju da umanje nezadovoljstvo opozicije koja najavljuje proteste.

Predstavnici vlasti u suzdržanim reagovanjima na dogovor u Briselu ističu da je reč o odluci "za budućnost Kosova", tvrde da će Kosovo biti predstavljeno na skupovima kao "ravnopravna država" i pokušavaju da umanje značaj fusnote, u koju je nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ušla Deklaracija o nezavisnosti, kako je Priština tražila.

Opozicija i analitičari u Prištini u isto vreme ili negoduju ili ističu da je današnji dogovor iz Brisela - ustupak Beogradu.

Kosovski premijer Hašim Tači priznao je na pres konferenciji da formulacija u fusnoti nije idealna, ali ističe da je najprihvatljivija u ovom trenutku.

"To je privremena formula, ali u svakom slučaju se radi o sporazumu za dobrobit Kosova", rekao je Tači.

"Mi smo doneli odluku za budućnost Kosova. To je odluka za integraciju a ne izolaciju Kosova. Da Kosovo samo sebe predstavlja, a ne da ga drugi predstavljaju. Od danas UNMIK je van stola gde se predstavlja Kosovo", kazao je kosovski premijer.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je današnji sporazum pomaže otopljavanju odnosa između Kosova i Srbije, olakšavanju života građana i slobodi kretanja ljudi i roba.

U saopštenju iz njenog kabineta povodom dogovora u Briselu, kosovska predsednica ističe da će konkretizacija evropskog puta Kosova uspostavljanjem ugovornih odnosa sa EU i početak studije izvodljivost za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ubrzati integraciju Kosova u EU i omogućiti produbljivanje i ostvarivanje reformi u zemlji.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri takođe je u izjavi u Briselu isticala činjenicu da "za UNMIK-om više nema potrebe".

Upitana da prokomentariše činjenicu da nije prihvaćen zahtev Prištine da se u fusnotu uključi Dekalracija o nezavinosti koju je doneo kosovski parlament, Tahiri je rekla da je referenca na tu deklaraciju već sadržana u mišljenu Međunarodnog suda pravde.

Na konstataciju da Kosovo zbog zvezdice pored imena ipak neće biti ravnopravno predstavljeno kao druge države Tahiri je odgovorila:

"Ta fusnota je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima".

Opozicioni pokret Samoopredeljenje za ponedeljak je najavio protestni skup ispred kosovske vlade, nezadovoljan dogovorom delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Predstavnici tog pokreta poručuju da ti protesti "neće biti i poslednji, jer će protestni skupovi biti održavani sve do povratka natpisa republika" uz naziv Kosova na regionalnim skupovima.

Pokret je najavio da će, ukoliko do subote ne uspe da prikupi potpise poslanika za vanrednu sednicu parlamenta, započeti sa prikupljanjem potpisa građana.

Analitičar i glavni urednik prištinkog dnevnika Koha Ditore Agron Bajrami ocenio je dogovor iz Brisela ne kao kompromis, već kao ustupak kosovske strane, kojom Srbija osigurava status kandidata za Evropsku uniju.

S druge strane Bajrami smatra da su dobici za Kosovo premali i veoma nejasni.

U izjavi za Tanjug on navodi da je većina stvari koje se sada pominju kao dobici, a to su liberalizacija viza, kontraktualni odnosi sa EU, i drugo, već bila pomenuta kao dobitak i nakon decembarskog dogovora, te da bi, po njegovom mišljenju, Kosovo trebalo da dobije i proces posle kojeg bi eventualno moglo otpočeti pregovore o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

Bajrami misli da je sam dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa fusnotom nepravedan, jer se njime, kako kaže, legitimiše pozicija srpske strane o nepriznavanju Kosova, a dozvoljava se da se dovodi u pitanje pozicija kosovske strane da je Kosovo nezavisna država.

"Jedini kompromis koji bi, po meni, bio ispravan i pravedan, i na kojem je kosovska strana trebalo da insistira, jeste taj da postoje dve fusnote, jedna ispod imena Kosova i druga ispod imena Srbije", kazao je Bajrami.

U Prištini su se već čuli mnogi glasovi protiv ovog kompromisa, naveo je Bajrami i zato kaže da ga ne bi čudilo da dođe do povećanih političkih tenzija između vlasti i opozicije, ali i unutar koalicije na vlasti.

On, međutim, ocenjuje da ovakvim dogovorm dugoročno gubi i Beograd.

"Beograd gubi da se već sada suoči sa neminovnom istinom da se Srbija može učlaniti u EU samo kad prizna da Kosovo nije deo Srbije. Nažalost, zapadni zvaničnici odlučili su da odlože to suočavanje, što će dodatno iskomplikovati stvari", izjavio je Bajrami.

Zamenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Seljimi rekao je danas da će dogovorom postignutim u dijalogu u Briselu o regionalnom predstavljanju Kosovo postati članica 36 regionalnih inicijativa, da planira da dogovorenu formulu koristi za učlanjenje u druge međunarodne organizacije, te da Beograd i Priština treba da "zajedno koračaju ka EU".

"Fusnota je samo jedna reč, a važnije je da postanemo članica organizacije", objašnjava zamenik šefa diplomatije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.