Izvor: RTS, 24.Jun.2021, 21:12

Vlast i opozicija o pregovorima Beograda i Prištine – red podrške, red kritike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je u utorak poslanicima izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine i o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Dan ranije, o Kosovu i Metohiji razgovarao je sa delom vanparlamentarne opozicije. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da je značajno za Srbiju što se danas govori o kompromisu. Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ističe da će podržati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svaki potez države koji je u službi očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj smatra da Srbija treba da se osloni na saveznike - Rusiju i Kinu.
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović podseća u emisiji "Oko" da je pre godinu dana ispred Skupštine štrajkovao glađu, tražeći upravo ono do čega, kako kaže, tek danas postepeno dolazimo.

"Bila su tri ključna zahteva - prvi je da dođe do slobode medija, da možemo da imamo jednu ovakvu emisiju gde razmenjujemo misli, drugi je bio da imamo poštene, a ne nedemokratske izbore, a treći je da ne dođe do priznanja lažne države Kosovo", ističe Obradović.
Kaže da je to razlog zbog kojeg učestvuje u međustranačkom dijalogu u Skupštini.
"Ako dijalog urodi tim plodovima, onda smo uspeli. Pošto još uvek traje, videćemo kakvi će biti rezultati. Nadam se ne onako loši kao prošle godine, zbog čega je moralo doći do bojkota izbora", ističe Obradović.
Smatra da je uspeh bojkota izbora doveo do toga da danas postoji međustranački dijalog, čime je, kako tvrdi, vlast priznala da je sastav Skupštine bez opozicije nelegalan i nelegitiman.
"Dijalog u koji su uključeni stranci poniženje za Srbiju"Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj ističe da ta stranka učestvuje samo u dijalogu bez stranaca jer smatraju da je svaki dijalog u koji su uključeni stranci, nezavisno iz koje zemlje dolaze, poniženje za Srbiju.
"Mogu da kažem da je atmosfera korektna što se tiče dijaloga o izbornim uslovima, da su teme obrađene temeljno, ali videćemo šta će biti ishod", ističe Šešelj.
Kaže da su imali sastanak sa predsednikom Vučićem o Kosovu i Metohiji i ističe da je o toj temi i ranije trebalo da se govori u Skupštini.
"Odredili smo ključne teme"Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da se dijalog bez stranih posrednika potcenjuje.
"Svake sedmice imamo barem po jedan sastanak Radne grupe. Tu su gotovo sve relevantne političke stranke. Zadovoljan sam jer smo tačno odredili teme kojima treba da se bavimo i jer su to teme koje su ključne i ne predstavljaju deo nekog političkog rijalitija", kaže Dačić.
Navodi da će na četiri određene teme - mediji, izborni postupak, izborni dan i finansiranje kampanje, svako izneti svoje stavove, nakon čega će u julu doći do usaglašavanja pre postizanja sporazuma.
"Ne vidim da je predsednik dobio ovlašćenje da pregovara"Boško Obradović kaže da je sastanak sa predsednikom Vučićem o Kosovu i Metohiji bio ozbiljan i konstruktivan, ali pita zašto ga nije bilo ranije.
"Rekao sam na sastanku i da mi nije jasno kako smo došli u situaciju da samo Vučić pregovara o Kosovu i Metohiji. Ne vidim da je predsednik dobio ovlašćenje da može da pregovara, ne vidim koja je to pregovaračka platforma usvojena u Skupštini. Ne vidim kako uopšte može da se pregovara o Kosovu i Metohiji kada imamo Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 koji tretiraju Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Republike Srbije", naglašava Obradović.
Kaže da je na sastanku saznao da postoje pritisci na državu po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova i da se oni ubrzavaju i pojačavaju, posebno u susret nastupajućim nemačkim i francuskim izborima.
"Rečeno nam je da ova vlast u ovom mandatu neće priznati lažnu državu Kosovo, a ja sam na to odgovorio da zadržavam nepoverenje prema vlasti jer su potpisivanje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma bili antiustavni koraci ka priznanju lažne države Kosovo", ističe Obradović.
"Poboljšana pozicija Srbije, pritisci postoje"Ivica Dačić kaže da je još 2012. godine postavljano pitanje ima li o čemu da se pregovara ili je sve već gotovo.
"Samo postavljanje tog političkog pitanja i rešenja jeste bio veliki korak napred. Briselski sporazum se nije ticao statusnog pitanja, a u međuvremenu je poboljšana pozicija Srbije i 19 zemalja je povuklo priznanje. Kosovo više nema većinu u međunarodnim organizacijama i danas se postavlja pitanje kompromisa, a 2012. niko to nije hteo da sasluša", kaže Dačić.
Ističe da je situacija daleko bolja, ali da pritisci još uvek postoje.
"Mislim da niko nije u stanju da predloži rešenje koje će biti prihvatljivo za sve", naglašava Dačić.
"Treba da se oslanjamo na saveznike - Rusiju i Kinu"Aleksandar Šešelj kaže da u Srpskoj radikalnoj stranci i danas smatraju da je potpisivanje Briselskog sporazuma bilo greška.
"Politika vlasti prema Kosovu i Metohiji je bila ambivalentna, ali u prethodnom periodu postoji niz ozbiljnih poteza ka očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Podržavamo i svaka čast državi koja je uspela da 19 zemalja povuče priznanje. Uradili su dobar posao i kada je sprečeno da takozvano Kosovo postane član Interpola i Uneska. To su potezi koji su za pohvalu", navodi Šešelj.
Ističe da je ipak u nekim momentima delovalo da je politika prema Kosovu bila - "daj šta daš".
"Smatramo da treba da postoji državno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i ukoliko je stav vlade da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije, takvo mišljenje treba da ima najširu moguću podršku u društvu", naglašava Šešelj.
Ističe da Srbiji može da pomogne što je međunarodno pravo na njenoj strani.
"Treba da se oslanjamo na naše saveznike koji imaju pravo veta u Savetu bezbednosti - Rusiju i Kinu. Smatramo da pozicija Srbije što se tiče kompromisa treba da bude maksimalna autonomija za kosovske albance, da imaju predsednika, vladu, da imaju svoju valutu i zastavu, ali ekskluzivno za vladu u Beogradu treba da ostane čuvanje državne granice i članstvo u Ujedinjenim nacijama kao izraz međunarodnog pravnog subjektiviteta", objašnjava Šešelj.
"Opozicija vlasti, ali ne i državi"Boško Obradović kaže da je više nepoverljiv prema vlasti i da je dosadašnja politika prema Kosovu bila pogrešna i kapitulantska, kao i da je nivo pregovora podigla sa tehničkih pitanja na nivo dva predsednika i dva premijera.
"Otvoreno sumnjam u to da je naša vlast bila spremna da potpiše priznanje lažne države Kosovo ili da ide ka nekom razgraničenju i podeli, ali da dobije nešto za uzvrat što može da predstavi kao veliku diplomatsku pobedu", ističe Obradović.
Kaže da se vlast približila stavovima Dveri po pitanju Kosova i Metohije.
"Mi smo opozicija ovoj vlasti, ali ne državi. Naravno da podržavamo državu kada brani Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, kao što ćemo se suprotstaviti svakoj vlasti koja misli da prizna lažnu državu Kosovo", naglašava Obradović.
Ističe da su uvek na strani svoje države, ali i ogorčeni protivnici vlasti.
"Mi smatramo da ova vlast mora da padne jer je nedemokratska i kriminalizovana, ali kada je Kosovo i Metohija u pitanju, uvek ćemo se odazvati sastanku i uvek ćemo podržati svaki potez države koji je u službi očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije", objašnjava Obradović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SRBIJA POMAŽE SVOM NARODU NA KOSOVU: Predsednik Vučić otkrio koliko se godišnje investira u južnu srpsku pokrajinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021, 00:08

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas poslanicima u parlamentu...Kako je rekao, mi smo prosečno davali oko 500 miliona evra za naš narod na Kosovu i Metohiji godišnje...- 2020. i 2021. godinu završićemo sa više od 750, čak i 800 miliona evra datih našem narodu na Kosovu i Metohiji...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.