Vlaović: Zapad pokušava da dovrši formiranje svoje države na teritoriji Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2022, 12:15

Vlaović: Zapad pokušava da dovrši formiranje svoje države na teritoriji Srbije

Direktor lista “Dnevnik” Dušan Vlaović u intervjuu za “Peterburški dnevnik”, koji prenosimo u celini, pojasnio je zbog čega je baš sada došlo do zaoštravanja situacije između Srbije i Kosova.

Zapadne zemlje trenutno teže da što pre završe započeti posao formiranja svoje države na teritoriji Srbije.

Upravo zbog toga se, kako navodi Vlaović, na predsednika Aleksandar Vučić sada vrši ozbiljan pritisak. Prema njegovim rečima, od Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se zahteva da prizna "zapadnu tvorevinu",  koja se pojavila 1999. godine kao posledica NATO agresije i protivno željama srpskih vlasti. U okviru ovih planova insistira se i da Srbija uvede i čitav niz sankcija protiv Rusije.

- Kao formalni razlog za odmazdu nad Srbima koji žive u severnom delu Kosova, predsednik fiktivne države Kosovo Aljbin Kurti odlučio je da ukine srpske lične karte i registarske oznake vozila. Prethodne večeri (31.jula) oni su krenuli u borbu protiv Srba sa oklopnim transporterima i drugim naoružanjem. Krajnji cilj je proterivanje Srba i stvaranje etnički čistog Kosova - rekao je on.

Prema rečima Vlaovića, kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno je održao niz sastanaka sa visokim zvaničnicima EU i SAD - a, a  pojedini zvaničnici EU po prvi put otvoreno zatražili su od Srbije da prizna Kosovo. Na taj način stvorena je pogodna situacija za pritisak na Srbiju kako bi se to pitanje konačno rešilo.

- U Prištini su procenili da je sada pravi trenutak da isprovociraju Srbiju da brani Srbe na Kosovu - rekao je Vlaović.

- U tom scenariju, Kurtiju se veoma dopalo da bude u ulozi Zelenskog, dok Vučića već nazivaju malim Putinom. To bi omogućilo da se trenutna situacija u Ukrajini iskoristi za završetak formiranja države Kosovo na teritoriji Srbije - navodi on.

Vlaović smatra da lideri kosovskih Albanaca i njihovi mentori neće odustati od pritiska na Srbiju, jer ako bi vlasti priznale Kosovo, onda bi nakon ove odluke nezavisnost Kosova priznale  i druge zemlje koje su bile uzdržane iz unutrašnjopolitičkih razloga.

- Naš predsednik čini sve da se problemi reše mirnim putem, a moguće je da će uslediti novi pregovori u Briselu pod okriljem Evropske unije - zaključuje Dušan Vlaović.

- Problem je što čak i ako bi  bio postignut nekakav dogovor, Albanci sa Kosova ga ne bi sproveli, a Evropska unija  je samo na njihovoj strani - dodaje on.

Ruski medij podseća da je situacija na granici Srbije i AP Kosovo i Metohija eskalirala zbog odluke kosovskih vlasti da od 1. avgusta uvedu zabranu ulaska u pokrajinu građanima sa srpskim dokumentima i automobilima sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu. Priština je počela da blokira granične prelaze i na njih postavila kosovske specijalce.

Kao odgovor, Srbi koji žive na severu Kosova počeli su da blokiraju puteve i grade barikade. Mediji su počeli  da  objavljuju izveštaje da je srpska vojska navodno ušla na teritoriju pokrajine.

Međutim, Ministarstvo odbrane Srbije je demantovalo ove glasine i saopštilo da je takva informacija lažna. U tom kontekstu, Beograd je saopštio da Priština sprema vojnu operaciju protiv kosovskih Srba.

Zabrinutost zbog krize izrazila je Međunarodna misija KFOR-a koja deluje na Kosovu pod vođstvom NATO-a. Na incident je odmah reagovala i ruska strana.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da SAD i EU provociraju Kosovo na agresiju na suseda, a da  je posrednička misija EU za rešavanje sukoba propala. Inače, Ukrajina takođe nije stajala po strani.

Oni su poručili da je ukrajinska vojska "spremna da brani Kosovo ako Srbija uđe na teritoriju te republike".

Sada je na Kosovu deeskalacija. Vlasti nepriznate republike odlučile su da odlože do 1. septembra stupanje na snagu novih pravila po kojima je zabranjen ulazak u pokrajinu građanima sa srpskim dokumentima i srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.