Izvor: JUGpress.com, 30.Jun.2023, 09:19

Vidovdanski proglas Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije

GRAČANICA

Umesto da se protagonisti te politike usredsrede na glavne opasnosti koje su vrebale bez prestanka kosovsko-metohijske Srbe, oni su nas zamišljali kao neprijatelja, i sa tim izmišljenim neprijateljem neprestano ratuju, već preko deset godina, proglašavajući lažno jedinstvo Srba, navodno okupljenih oko „Srpske liste“, a sve druge nazvali izdajnicima, saopštio je Organizacioni odbor obnavljanja rada Srpskog nacionanog veća Kosova i Metohije.

“Braćo i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sestre,

Srpski narod na Kosovu i Metohiji se nalazi u izuzetno teškom položaju. Napadnut je sa sviju strana! Ugrožen je naš opstanak, opstanak naše države i crkve, ugrožena je naša budućnost. Na Kosovu i Metohiji na vlasti je totalitarni nacionalistički režim koji želi, ili da natera Srbe da na silu prihvate jednostrano proglašenu tzv. Republiku Kosovo ili da protera do poslednjeg Srbina, ne birajući sredstva.

Nažalost, u ovaj položaj dovela nas je politika ključnih aktera kosovske krize, pre svega međunarodne zajednice i srpskih vlasti, oni koji su bili dužni da taj problem rešavaju, dovela nas je kalkulantska politika srpskog rukovodstva, politika ustupaka, doveo nas je partijski pristup vođenju najosetljivijeg nacionalnog i državnog pitanja, dovela nas je izdajnička politika Beograda.

Umesto da se protagonisti te politike usredsrede na glavne opasnosti koje su vrebale bez prestanka kosovsko-metohijske Srbe, oni su nas zamišljali kao neprijatelja, i sa tim izmišljenim neprijateljem neprestano ratuju, već preko deset godina, proglašavajući lažno jedinstvo Srba, navodno okupljenih oko „Srpske liste“, a sve druge nazvali izdajnicima.

Za to vreme, pravi neprijatelj se pripremao upravo za ovo što sada gledamo po našim: ulicama, putevima, šumama, gradovima i selima. „Lov“ na naše nedužne sugrađane. To je drastično pogoršalo izglede za naš opstanak i našu budućnost. Šta nas čeka, s kim „imamo posla“, najbolje potvrđuju izjave tzv. premijera Arbina Kurtija, koji otvoreno, bez uvijanja saopštava da će hapsiti Srbe „bili krivi ili ne“ kako bi ih naterao da „prihvate našu državu“?!

Braćo i sestre,

nesporno je da smo na tragu egzodusa. Imamo posla sa sumanutim režimom u Prištini i sa izdajničkim režimom u Beogradu, uz razočaravajujuće ponašanje međunarodne zajednice, onih koji su sve ovo „zakuvali“.

Za poslednju deceniju, umesto da dođe do povratka prognanih i stabilizacije srpskog naroda na KiM, desilo se suprotno. Umesto da insistiraju na sprovođenju Rezolucije SB UN 1244, oni su nam priuštili „briselske i ohridske sporazume“. I tako, uz pomoć tzv. naših predstavnika, „Srpske liste“, ukinuli su sve institucije srpske države. Srbi su, uz najveće poniženje od vlasti koja im je garantovala bezbednost, nasilno integrisani u kosovski sistem, a onda, opet poniženi, naterani da iz njega izađu.

Taj vakuum iskoristio je neprijatelj da militarizuje sever Kosova i Metohije i eliminiše narod koji vekovima živi na tim prostorima. Takva kalkulantska, izdajnička politika dovela je, ne samo nas, već i čitavu srpsku državu u ćorsokak. Svoja vekovna ognjišta u tzv. miru, samo u poslednjoj deceniji napustilo je blizu 40 hiljada Srba. A politički i intelktualni polusvet, i posle svega, u vidu tzv. Srpske liste, bez trunke morala i odgovornosti, ima nameru da i dalje nama vlada vodeći nas, zajedno sa današnjim srpskim vlastima, u totalnu nacionalnu katastrofu.

Umesto da napuste pozicije, oni, odvojeni na „sever i jug“, u njihovoj jučerašnjoj rezoluciji nude svoje najveće političko „dostignuće“, tzv Zajednicu srpskih opština, poslednji kamen u temelju nezavisne države Kosovo.

Stoga braćo i sestre, kucnuo je možda i poslednji čas da prestanemo da nemo posmatramo kako nas vlast matične države, manipulišući našom nesrećom, ponižavajući nas do bola, polako ali sigurno, prepušta Velikoj Albaniji.

Uprkos mnogim međusobnim neslaganjima, srpski narod na Kosovu i Metohiji je rešen da se istinski ujedini i da opstane i ostane, ali ne ni pod kakvom partijskom zastavom, već pod zastavom Srbije. Trenutak je takav da mi više nemamo prostora ni snage da trpimo katastrofalnu politiku glavnog predstavnika vlasti iz Beograda. Jednostavno smo prinuđeni ili, da ga nateramo da odustane od izdaje i da se okrene nacionalnoj politici, ili da ga nateramo da odstupi, i da to mesto prepusti onima koji će voditi nacionalnu politiku.

Ako to ne učinimo, na nama, našoj generaciji, posebno intelektualcima, ostaće nacionalna sramota.

U tom cilju, kao što smo ranije najavili, srpski narod sa Kosova i iz Metohije je odlučio da obnovi rad Srpskog nacionalnog veća, kao predstavničkog tela koje će, sa svim patriotskim, nacionalnim i demokratskim snagama u Srbiji, brinuti o vitalnim interesima nas Srba na KiM, i koje nikada više neće dozvoliti da izdajnici i kalkulanti odlučuju o našoj sudbini, neće dozvoliti da partijski intersi prevladaju nacionalne.

Zato pozivamo sve političke partije, pokrete, udruženja, kao i ugledne pojedince: srpske domaćine, radnike, profesore, lekare, advokate, ekonomiste, umetnike, studente… preostalu srpsku mladost na Kosovu i Metohiji da podrže delovanje Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije i učestvuje u njegovom konstituisanju, kako bi svoju sudbinu uzeli u svoje ruke.

U tom cilju Inicijativni odbor za obnovu SNV KiM narednih 60 dana u svim srpskim srdinama organizuje aktivnosti za izbor predstavnika naroda koji će na Skupštini Srpskog nacionalnog veća izabrati rukovodstvo i otpočeti, zajedno sa svim nacionalnim i patriotskim faktorima u Srbiji, svoju poslednju nacionalnu i političku bitku za opstanak i ostanak na svojim vekovnim ognjištima. U ove aktivnosti pozivamo i SPC i eparhiju Raško–prizrensku na podrži ovu nacionalnu borbu i da ne stoji po strani.

Skupština SNV održaće se u subotu, 26. avgusta 2023. godine, u Gračanici.

Svi zainteresovani u srpskom narodu, u svim srpskim zemljama i širom dijaspore, koji žele da učestvuju u radu ili prisustvuju Skupštini Srpskog nacionalnog veća, mogu se prijaviti na e-mail snvkim23@gmail.com ili na mesindžer FB stranice Srpsko Nacionalno Veće KiM, kako bi im na vreme bio upućen zvaničan poziv.

Kako radili tako nam Bog pomogao! navodi se u saopštenju Organizacionog odbora obnavljanja rada Srpskog nacionanog veća Kosova i Metohije Vidovdan, 28. juna 2023. godine, koje u celini prenosimo. (kraj) SV/ MS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.