Izvor: RTS, 02.Maj.2021, 11:45

Vaskrs na Kosovu i Metohiji obeležava se u miru

U svim pravoslavnim hramovima i crkvama na Kosovu i Metohiji služena je vaskršnja liturgija, a vladika raško-prizrenski Teodosije ponoćnu liturgiju služio je u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u srednjovekovnom manastiru Gračanica.
Vernici i sveštenstvo vaskrs Isusa Hrista dočekuju u miru. Poruku mira i Srbima i Albancima poslao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je Vaskrs dočekao sa vernicima i sveštenstvom u Gračanici i Babinom Mostu.

Pozvao je srpski narod da opstane sa svojim ognjištima i poručio da država Srbija ulaže sve napore da im omogući lakši bolji život.
"Iz mnogostradalniog srpskog sela Babin Most, ovde na centralnom Kosovu i Metohiji, čestitam najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskrs koji označava pobedu života na smrću, neka i ovde u ovom prelepom selu označi novi početak i novi život, da više Babin Most ne bude poznat po brojnim etnički motivisanim napadima na Srbe, njihovu imovinu i ovu prelepu crkvu, nego da upravo Babin Most kao multietničko mesto postane paradigma budućih odnosa srpskog i albanskog naroda", rekao je Petković.
Preneo je žiteljima Babinog Mosta da opstanu i ostanu na svojim vekovnim ognjištima a da će država Srbija učiniti sve, kao što čini da im život olakša, ne samo kroz finansijske pakete pomoći, ne samo tako što gradimo nove bolnice, škole, puteve nego i tako što brine o njihovoj budućnosti.
"Neka današnji praznik jednostavno donese mir svima koji nam je preko potreban i da pošaljem poruku Mira i Srbima i Albancima jer samo tako možemo da izgradimo budućnost. Ovde u ovoj porti danas ima više dece nego nas odraslih to je najbolji pokazatelj da ovo mesto ima budućnost i za tu budućnost zajedno da se borimo", kazao je Petković. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.