Varadi: Nema razlike između Kosova i Katalonije

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2017, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Nema razlike između Kosova i Katalonije

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da stav Evropske komisije da Kosovo i Katalonija nisu uporedivi zato što je Španija članica EU nema uporište u međunarodnom pravu.

"To da EU nerado vidi otcepljenje Katalonije to je očito, ali da tu postoji neka međunarodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pravna šema, koja je različita od Kosova ili Krima ili Škotske, to zaista ne vidim", rekao je Varadi.

"Nema jasnog stava međunarodnog prava o tome na koji način bi se putem samoopredeljenja jedna jedinica mogla izdvojiti iz jedne države, ali ne vidim osnova da se napravi razlika između Kosova i Katalonije, tim pre što na Kosovu zapravo i nije bilo referenduma", dodaje on.

Prema njegovim rečima, istorija je uglavnom pokazala, od Prvog svetskog rata i nadalje, da su osamostaljenja bila moguća u jednoj specifičnoj međunarodnoj situaciji i kod jednog veoma specifičnog odnosa snaga.

"Zaista mi je teško da navedem neke pravne principe, jer je u slučaju Kosova Međunarodni sud pravde, kada je dao savetodavno mišljenje o Kosovu, zapravo izbegao pitanje da li je osamostaljivanje Kosova u skladu sa međunarodnim pravom i odgovorio na pitanje da li je deklaracija o nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom", kaže Varadi. On ocenjuje da je tako na najvišem nivou izbegavan odgovor na ovo vrlo složeno pitanje - pitanje prava na samoopredeljenje.

Varadi istovremeno smatra da Katalonija ne može da očekuje značajniju međunarodnu podršku u ovakvim okolnostima: "To ne bih mogao da objasnim principima međunarodnog prava, ali je to logično u sledu političke prakse".

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.