Ustavni sud: Zeleno svetlo za Specijalni sud

Izvor: B92, 21.Avg.2015, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud: Zeleno svetlo za Specijalni sud

Ustavni sud Kosova dao je signale da konstituisanje Specijalnog suda može da počne, bez obzira na zahtev opozicije da sud oceni ustavnosti amandmana 24.

Reč je o amandmanu na Ustav Kosova koji predstavlja osnovu za donošenje zakona, piše "Koha ditore".

Izvor dnevnika je rekao da je u toku rad u nekoliko pravaca na formiranju suda - uključujući i pregovore sa zemljom domaćinom o njegovom sedištu, izradi statuta suda i drugih akata kojima se reguliše delokrug >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i rad suda.

Takođe, radi se i na pitanjima kao što su izbor sudija i drugog osoblja kao i stvaranja infrastrukture tog mehanizma koji će samo formalno biti deo kosovskog sistema pravosuđa.

Dnevnik u Vladi Kosova, a ni u Kancelarije EU na Kosovu nije dobio odgovore o aktivnostima koje su u toku.

Ustavni sud je predsednici Kosova Atifete Jahjaga dao zeleno svetlo da može da potpiše ukaz o proglašenju dva zakona koji proizilaze iz amandmana 24, Zakona o Specijalnom sud i Zakona o pravnoj zaštiti potencijalno optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Pre nedelju dana 24 poslanika opozicionih stranaka u Skupštini Kosova su od Ustavnog suda zatražila da presudom stavi van snage amandman 24 na Ustav Kosova, na taj način dovodeći u pitanje procedure usvajanja kao i suštinu amandmana.

U zahtevu za ocenu ustavnosti opozicija je zatražila da se ne priznaju nikakve pravne posledice koje je amandman proizveo, što podrazumeva i suspenziju procedura o konstituisanju Specijalnog suda, koji bi se bavio navodnim ratnim zločinima visokih oficira bivše OVK shodno rezoluciju Saveta Evrope.

"Koha ditore" dodaje da domaći i međunarodni faktori nisu prestali sa aktivnostima usmerenim ka punoj funkcionalizaciji Specijalnog suda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud Kosova dao signal da počne konstituisanje Specijalnog suda za zločine OVK

Izvor: Blic, 21.Avg.2015

Ustavni sud Kosova dao je signale da konstituisanje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK može da počne, bez obzira na zahtev opozicije da sud oceni ustavnosti amandmana 24 na Ustav Kosova, koji predstavlja osnovu za donošenje zakona, piše danas "Koha ditore"...Izvor ovog dnevnika je rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.