Uklonjene barikade u Jagnjenici

Izvor: B92, 06.Dec.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjene barikade u Jagnjenici

Zubin Potok/Kosovska Mitrovica -- Put Zvečan - Zubin Potok od 18.15 sati prohodan je za sva putnička vozila, nakon što su uklonjene barikade. Kfor je u selu Jagnjenica formirao kontrolni punkt.

Vozila se nesmetano kreću tom saobraćajnicom.

Oko 18 sati dopremljen je i kontejner koji će Srbima služiti kao zaštita od snega koji je počeo da pada, tokom noćnog dežurstva.

Pukovnik Kfora Adolf Konrad je ranije danas rekao predsedniku opštine Zubin Potok Slaviši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ristiću da će saobraćaj biti normalizovan u večernjim satima kad put detaljno bude očišćen i kad se formira kontrolni punkt Kfora u Jagnjenici.

Ristić je zatražio od Konrada da se čišćenje kontrolnog punkta ubrza, jer je zbog pogoršanja vremenskih prilika, kiše i snega, skoro onemogućen prolazak vozila alternativim putem koji zaobilazi blokadu u Jagnjenici.

Da podsetimo, jutros oko pola devet nastavljeno uklanjanje barikada u Jagnjenic. Srbi su uklanjali šljunak s tog puta, a tome su prisustvovali i vojnici Kfora sa svojim vozilima i mehanizacijom.

Građani su uz pomoć bagera sklonili šut i pesak sa puta, a Kfor je potom svojim vozilima nastavio da uklanja autobuse i kamione koje je oštetio u akciji probijanja barikade u Jagnjenici pre osam dana.

Prvi sneg, koji je pao na severu Kosova, već jutros je mnogima napravio problem, pošto vozila zbog ogromnog blata nisu mogla da koriste zaobilazni put oko Jagnjenice, što je bio i razlog da mnogi ne stignu na vreme na posao.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće otvorena samo jedna saobraćajna traka.

Na barikadama na severu Kosova organizovana su dežurstva, a nakon jučerašnjeg uklanjanja barikada kod Jarinja, kontrolu saobraćaja vozila koja dolaze iz pravca centralne Srbije i obrnuto obavljaju vojnici Kfora.

Podsetimo, Srbi su počeli da uklanjaju deo barikada u ponedeljak, ali je ta akcija prekinuta zbog mraka i hladnog vremena.

Ristić: Kfor da, Euleks ne

Ristić i komandant Kfora (Tanjug, arhiva)

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da Srbi neće dozvoliti kretanje predstavnicima Euleksa i kosovskih institucija, dodajući da Srbi sa severa Kosova i dalje insistiraju na tome da se Skupština Srbije izjasni i o poslednjem dogovoru iz dijaloga o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, ali i o svim sporazumima koji su do sada postignuti.

"Smatramo da ti dogovori ne samo što su protivni interesima Srba na Kosovu i Metohiji, već su protivustavni i protivzakoniti", rekao je predsednik opštine Zubin Potok.

Delegacija Srpske radikalne stranke posetila je Srbe koji se nalaze na barikadama na severu Kosova kaže potpredsenik SRS Zoran Krasić.

Krasić tvrdi da su Srbi na barikadama nepoverljivi prema Kforu i da ne prihvataju nikakve dogovore ni sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine.

"U ovom trenutku ne postoje uslovi da Euleks funkcioniše na severu Kosova, jer je dokazao da je svaka njihova akcija usmerena ka instaliranju kosovskih institucija. Ako Euleks u narednom periodu odustane od toga i pošalje signale da će početi da radi u okvirima svog mandata, onda neće biti problema ni za Euleks, niti za bilo koju drugu međunarodnu organizaciju”, rekao je on.

Ristić je ponovio da su Srbi uvereni da Euleks radi na uspostavljanju granice između Srbije i Kosova i zato će ostati prisutni na barikadama.

On je dodao da ne treba očekivati da na zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova bude data konačna reč o dogovorima postignutim kroz briselski dijalog. "Naše skupštine će dati mišljenje o tome, a konačnu reč mora da da najviši organ vlasti u Srbiji, Skupština", kazao je Ristić.

Pantić ponovio: Barikade ostaju do odluke iz Skupštine

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da barikade na severu Kosova ostaju na putevima sve dok se o dogovorima koji su postignuti u okviru briselskog dijaloga ne izjasne poslanici Skupštine Srbije.

Pantić je ponovio Tanjugu rekao da Srbi na severu Kosova smatraju da su sporazumi koje je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović postigao direktno na štetu ovdašnjeg stanovništva i da nisu u skladu sa državnim interesima.

On je posebno doveo u pitanje sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, ističući da su tim sporazumom direktno narušeni zakoni i Ustav Srbije, zbog čega barikade nisu uklonjene.

U Kosovskoj Mitrovici postoji nekoliko barikada od kojih je najveća na Ibarskom mostu koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice.

Ova barikada je, kao i ona koja se nalazi u mestu Dudin krš kod Zvečana, betonirana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jagnjenica: Nastavljeno uklanjanje barikada

Izvor: Večernje novosti, 06.Dec.2011

Uklanjanje barikada sa puta Zubin potok - Zvečan u Jagnjenici nastavljeno je jutros oko pola devet

Nastavak na Večernje novosti...

Uklonjene barikade, saobraćaj još ne funkcioniše

Izvor: Blic, 06.Dec.2011

Pripadnici Kfora i Srbi uklonili su i poslednje barikade na putu Zvečan - Zubin Potok, ali saobraćaj nije normalizovan...Pripadnici Kfora i Srbi uklonili su i poslednje barikade na putu Zvečan - Zubin Potok, ali saobraćaj nije normalizovan...Pukovnik Kfora Adolf Konrad je saopštio predsedniku opštine...

Nastavak na Blic...

Uklonjene barikade, saobraćaj još ne funkcioniše

Izvor: Večernje novosti, 06.Dec.2011

Saobraćaj neće biti normalizovan do večeras dok se put detaljno ne očisti i dok se ne formira kontrolni punkt Kfora u Jagnjenici. Tadić: Barikade ne mogu na nebo

Nastavak na Večernje novosti...

UKLONJENE BARIKADE NA JAGNJENICI, PUT JOŠ NIJE PROHODAN

Izvor: Kurir, 06.Dec.2011

JAGNJENICA - Pripadnici Kfora i Srbi uklonili su i poslednje barikade na putu Zvečan - Zubin Potok, ali saobraćaj nije normalizovan.

Nastavak na Kurir...

Put Zvečan - Zubin Potok prohodan za saobraćaj

Izvor: Politika, 06.Dec.2011

JAGNJENICA – Pripadnici Kfora i Srbi uklonili su i poslednje barikade na putu Zvečan - Zubin Potok, ali saobraćaj nije normalizovan. Pukovnik Kfora Adolf Konrad je saopštio predsedniku opštine Zubin Potok Slaviši Ristiću da saobraćaj neće moći da bude normalizovan sve do večernjih sati dok...

Nastavak na Politika...

Uklonjene barikade, saobraćaj normalizovan

Izvor: Blic, 06.Dec.2011

Pripadnici Kfora i Srbi uklonili su i poslednje barikade na putu Zvečan - Zubin Potok. Saobraćaj u tom delu Kosova normalizovan je oko 18.30 sati, saznaje "Blic"...Pripadnici Kfora i Srbi uklonili su i poslednje barikade na putu Zvečan - Zubin Potok, ali saobraćaj nije normalizovan...Pukovnik Kfora...

Nastavak na Blic...

Bez zadržavanja kod Jagnjenice

Izvor: RTV Pink, 06.Dec.2011

. . . Saobraćaj na putu Zubin Potok"Zvečan potpuno je normalizovan. Vojnici Kfora propuštaju vozila bez zadržavanja i bez kontrole. U Zvečanu redovan sastanak Kfora i predsednika opština Zvečan i Zubin Potok.

Nastavak na RTV Pink...

Uklonjene poslednje barikade

Izvor: Radio 021, 06.Dec.2011

Pripadnici Kfora i Srbi uklonili su i poslednje barikade na putu Zvečan - Zubin Potok.

Nastavak na Radio 021...

Put Zvečan - Zubin Potok prohodan

Izvor: Studio B, 06.Dec.2011

Put Zvečan - Zubin Potok od 18.15 sati prohodan je za sva putnička vozila, nakon što su uklonjene barikade, a Kfor je u selu Jagnjenica formirao kontrolni punkt.Vozila se nesmetano kreću tom saobraćajnicom...Srbi i pripadnici Kfora uklonili su ranije danas poslednje barikade na putu Zvečan - Zubin...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.