Ukinuti zabranu

Izvor: Akter, 17.Dec.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti zabranu

Građanske inicijative javno pozivaju Vladu Srbije da ukine mere koje se tiču zabrane državnim službenicima da službeno putuju u države koje su na 38. Generalnoj konferenciji UNESCO 9. novembra 2015. godine glasale za prijem Kosova u tu organizaciju

Građanske inicijative podsećaju da da su ovakve mere u direktnoj suprotnosti sa politikom dobrosusedskih odnosa i razvijanja regionalne saradnje na koju se Vlada Srbije obavezala Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i Briselskim sporazumom koji za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.

Otvaranjem poglavlja i stupanjem u pregovore o ulasku u Evropsku uniju, ove obaveze za Srbiju ne prestaju već postoji još veća potreba za njihovim poštovanjem.

Takve mere Vlade Srbije, nažalost, nisu novost u spoljnoj politici Srbije prema državama koje su priznale Kosovo, ali se kao gubitnici zbog ovih mera uvek pojavljuju građani celog regiona koji još nije prevazišao teško nasleđe oružanih sukoba, smatraju Građanske inicijative.

Zbog ovoga je neophodno da Vlada Srbije preuzme konstruktivnu i odgovornu ulogu u ovom procesu.

Građanske incijative su po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražile od Ministarstva inostranih poslova informaciju da li je donet zvaničan dokument kojim se državnim službenicima zabranjuju putovanja, kao i da kopiju tog dokumenta dostavi Građanskim incijativama.

U slučaju da Ministarstvo spoljnih poslova dostavi ovaj dokument, Građanske inicijative će ga objaviti na svom sajtu ali ujedno pozivamo i novinare da ovoj temi posvete dužnu pažnju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

MSP: Nema zabrane putovanja

Izvor: Danas, 18.Dec.2015, 09:33

Beograd - Nije tačno da je Vlada usvojila meru zabrane državnim službenicima da putuju u države koje su glasale za prijem Kosova u Unesko, kaže za Danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom saopštenja Građanskih inicijativa u kojem su Vladu pozvale da ukine tu meru...- Reč je o bilateralnim...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.