Nije tačno da je Vlada usvojila meru zabrane državnim službenicima da putuju u države koje su glasale za prijem Kosova u Unesko, kaže za Danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom saopštenja Građanskih inicijativa u kojem su Vladu pozvale da ukine tu meru.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Na pitanje Danasa da li je usvojeno bilo šta što bi ograničavalo putovanja u te zemlje, Dačić odgovara da nije, „osim što ministri nisu išli u bilateralne posete Makedoniji i Crnoj Gori u tim nedeljama“.

– Reč je o bilateralnim posetama, na konferencijama se redovno učestvovalo. Sada je sve normalno – navodi Dačić.

NVO Građanske inicijative prosledila je medijima juče saopštenje u kome tvrdi da su ovakve mere u direktnoj suprotnosti sa politikom dobrosusedskih odnosa i razvijanja regionalne saradnje na koju se Vlada obavezala Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju ali i Briselskim sporazumom koji za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. „Otvaranjem poglavlja i stupanjem u pregovore o ulasku u EU, ove obaveze za Srbiju ne prestaju već postoji još veća potreba za njihovim poštovanjem. Ovakve mere Vlade nažalost nisu novost u spoljnoj politici Srbije prema državama koje su priznale Kosovo, ali se kao gubitnici zbog ovih mera uvek pojavljuju građani celog regiona koji još uvek nije prevazišao teško nasleđe oružanih sukoba“, smatraju u Građanskim inicijativama.

Kako se dodaje, ova nevladina organizacija je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražila od Ministarstva inostranih poslova informaciju da li je donet zvaničan dokument kojim se državnim službenicima zabranjuju putovanja.

Komisija sa ruskom Dumom

Skupština Srbije i Državna duma Rusije formirale su juče u Moskvi međuparlamentarnu Komisiju za saradnju. Rad Komisije otvorili su predsednici dva parlamenta Maja Gojković i Sergej Nariškin. Gojkovićeva je zahvalila Rusiji na principijelnoj i kontinuiranoj podršci po pitanju Kosova.

Nikolić o migrantima

Srbija je spremna da tokom zime primi i do 6.000 izbeglica, izjavio je preksinoć predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o migrantskoj krizi. Nikolić je učestvovao na trojnom samitu EU – Makedonija – Srbija, posvećenom ovom problemu, u okviru kog je imao i poseban susret sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari