Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje "Rugovci" preuzelo odgovornost za napad na Radio-televiziju Kosova

Udruženje Albanaca "Rugovci" iz Rugovske klisure preuzelo je odgovornost za bombaški napad na zgradu Radio-televizije Kosova (RTK) u Prištini.

Ovo udruženje je mejlom obavestilo medije na albanskom jeziku da je sinoćnji napad izveden zbog toga što je RTK prenio neproverenu informaciju da su ljudi iz Rugovske klisure podmetnuli ekslozivnu napravu na kući Murata Mehe, predsednika Komisije za utvrđivanje granice sa Crnom Gorom.

Udruženje "Rugovci" u mejlu preti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će nastaviti sa delovanjem sve dok ne bude sprečen pokušaj Vlade u Prištini da "proda Crnoj Gori deo kosovske teritorije i ne bude zaustavljena RTK-a da baca prašinu u oči narodu".

Portparol Kosovske policije Baki Keljani rekao je novinarima da je mejl preuzela policija koja sada ima trag o eventualnim napadačima na RTK.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumeberger ocenio je da je napad na RTK napad na slobodu izražavanja i pozvao nadležne da što pre privedu počinioce.

- Užasnut sam napadom na RTK koji se desio u vreme kada je u zgradi bilo ljudi. Izgleda da je reč o zastrašivanju i to najoštrije osuđujem. Ovo je napad na važnu javnu ustanovu i na slobodu izražavanja - naveo je Šlumberger.

Pročitajte još:

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ocenila je da je u pitanju napad na slobodne medije i na društvo u celini, saopšteno je iz OEBS-a.

- Najoštrije osuđujem napad i verujem da će ovaj incident biti brzo i temeljno istražen - navela je Mijatovićeva.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu ocenilo je da je sinoćni napad još jedan dokaz da novinari i medijski radnici na Kosovu nisu bezbedni i pozvalo nadležne da pronađu i kazne napadače.

Iz Udruženja podsećaju da je pre godinu dana pucano na prostorije portala "Košev" u Severnoj Mitrovici i da je do danas ovaj slučaj nerasvjetljen, kao i desetine napada na novinare i medijske radnike poslednjih godina.

Prema evidenciji Udruženja novinara Srbije, niko nije odgovarao za ubistvo četiri i otmice pet novinara i medijskih radnika od početka oružanih sukoba na Kosovu 1998. godine.

Snažna eksplozija odjeknula je sinoć u dvorištu RTK u Prištini, u neposrednoj blizini satelitskih predajnika, a niko nije povređen.

U trenutku eksplozije u prostorijama ove televizije bili su novinari i ostali zaposleni koje je eksplozija uznemirila.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.