Izvor: JUGpress.com, 29.Maj.2020, 09:35

Učestali napadi na Srbe na Kosovu: Da li su prepušteni sami sebi ili je ideja da h nema južno od Ibra?

KLINA-ISTOK

U poslednjih mesec dana na Kosovu se dogodilo nekoliko napada na Srbe povratnike i njihovu imovinu ali instirucije u Prištini i Beogradu na sve ovo mlado reaguju.

Dok bi se zbog ovakvih slučajeva do pre desetak godina tražila hitna sednica Saveta bezbedbnosti, sada se sve završava na saopštenjima, što je manir posednjih godinau ovakvim i sličnim slučajevima.

Zapaljena je kuća Žarka Vučkovića iz Berkova, kamenovana kuća Žarka Žarića u Ljuboždi, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prećeno je ubistvom Đorđiji Đoroviću iz Drenovčića, napadnut je i Miodrag Stašić u Drenovcu kod Kline.

Ovi napadi u opštinama Klina i Istok uznemirili su Srbe povratnike a Kosovska policija navodi da “radi na njihovom rasvetljavanju”.

Ovdašnji Srbi se poslednjih desetak dana suočavaju sa čestim napadima, pretnjama i paljenjem imovine a posednji u nizu incidenata se dogodio kada je pre dv a dana u selu Drenovac kod Kline osamdesetpetogodišnjeg Miodraga Stašića napao Albanac.

„Prekjuče sam video da mi je ogradu pokvario, znam ko je. Juče je pustio krave na livadi, imam zasađeno voće tu, pokušao sam krave da oteram sa livade, njega nisam video. Kada sam ih oterao, on se pojavio, našao je neku granu trnovitu i udario me po licu. Ja sam hteo samo da oteram krave, nikog da ne diram, ali on je udario mene. On je iz Albanije, ovi su ga uzeli da im čuva stoku“, kaže Miodrag Stašić iz Drenovca.

U Privremenom organu opštine Klina , koji se finasira iz budžeta Srbije, kažu da su povratnici uznemireni i uplašeni ovakvim ponašanjem pojedinaca, koji ovakvim delovanjem šalju zastrašujuće poruke Srbima.

„Kosovska policija sprovede napadača ili napadače do stanice policije, bude tu nekoliko sati i onda je ponovo na slobodi“, kaže predsednik ovog organa Božidar Šarković.

U policijskoj stanici u Peći kažu  da se radi na rasvetljavanju ovih slučajeva, i da su oni prosleđeni javnom tužiocu.

„Tokom nedelje su prijavljena tri incidenta u Klini i Istoku, gde su žrtve srpske nacionalonost. Od 4. maja kada su mere olakšane mi smo povećali broj policijskih patrola. Tako da je od 18. maja broj patrola povećan i oni posećuju redovno sredine koja su nastanjene mešovitim stanovnistvom. Policija će osvetliti sve okolnosti u vezi ovih slučajeva. Sva tri slučaja se vode kao prioriteti“, kaže Fadilj Gaši, portparol policije za region Peći.

Medjutim, Srbi povratnici upozoravaju da se i ranije ranije radilo “po prioritetu” kada su napadi na njihove sunarodnike u pitanju ali da su ti slučajevi uglavno ostali nerešeni.

I onda kada su napadači bili svima poznati.

U Beogradu oni oni koji su na platnom spisku zbog Kosova, trebalo bi, valjda, i zbog Srba koji su ostakli tamo da žive , daju izjave osude napada.

I ništa.

nema nikakvih zahteva za sazivanjem hitne sednice Saveta bezbednosti, kao što se u sličnim slučajevima do pre dsetak godina, i pre čuvenih pregovora u Briselu, radilo .

Nema informacija da li je od Euleksa, KFOR-a i OEBS-a iz Beogrda traženo da reaguju.

Napade je osudio i ministr za povratak u Vladi Kosva Dalibor Jevtić koji je o njima razgovarao s amedjunarodnim zvaničnicima.

Ali, Jevtić je član Vlade u kojoj sedi i ministar policije Kosova a u tom ministarstvu je bar jedna Srbin je, po Ustavu Kosova, visokopozicioniran.

I on ne bi trebalo da bude tu smao zbog stranačke priapdnosti i visoke plate verć bi morao da pomogne svojoj zajednici.

I šta se to, na Kosovu , zapravo, dešava kada se i dalje napadaju Srbi povratnici koji žive južno od Ibra na svom imanju i u svojim kućama?

U albanskom okruženju

Koji je domet Briselskog sporazuma ako ti ljudi i dalej nisu bezbedni?

Šta radi ovako glomazna Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja troši ogroman novac iz budžeta Srbije, znači od svih građana, ako se čak i ne trudi preterano da tim Srbima, zbog kojih primaju plate , pomogne i ponaša se kao da oni žive smao na severu Kosova?.

I ko je od kosovskih lidera dao mig da Srbi mogu da s enapadaju i da im se preti i u čijem je to trenutno interesu?

Jer, da se ne lažemo, bez tog političkog “miga” se na Kosovu ništa ne dešava.

I, ključno pitanje, da li sve sve ovo uklapa u koncept “rešavanja pitanja Kosova” Beograda i Prištine?

Prema “radovima na terenu”, medijskim natpisim i izjavama zvaničnika u

Beogradu u proteklom periodu reklo bi se da tajj koncept podrazumeva da , sem na severu, Srba nema u drugim delovima Kosova.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.