UNESCO: Kosovski manastiri u opasnosti od nestajanja

Izvor: BKTV News, 25.Nov.2013, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNESCO: Kosovski manastiri u opasnosti od nestajanja

Od 981 mesta sa liste Svetske baštine UNESCO, 44 kategorizovana su kao “u opasnosti” iz razloga koji variraju od političke nestabilnosti, do neodgovornog turizma. Na njoj su se našli i srednjevekovni spomenici sa Kosova.

UNESCO navodi da su ugrožena četiri hrama na Kosovu koji su svedoci zlatnog doba vizantijsko romaneskne kulture, sa upečatljivim stilom freskopisanja koji je bio aktuelan na Balkanu između 13. i 17. veka.
Dečani su sagrađeni sredinom 14. veka >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za srpskog kralja Stefana i istovremeno je njegov mauzolej.
Pećka patrijaršija je grupa od četiri crkve sa nizom fresaka.
Crkva svetih Apostola iz 13. veka oslikana je jedinstvenim monumentalnim stilom, dok je Crkva Bogorodice Ljeviške predstavnik takozvanog stila paleološke renesanse koji kombinuje uticaje istočne pravoslavne Vizantije i zapadnih romanesknih tradicija.
Ovaj stil je igrao značaju ulogu u kasnijoj umetnosti Balkana.
Zbog političke nestabilnosti i nedostatka pravne zaštite i konzervacije, ove crkve su u opasnosti od nestajanja.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manastirima na Kosovu preti nestajanje!

Izvor: Telegraf.rs, 25.Nov.2013

Od 981 mesta s liste Svetske baštine UNESKO, 44 nose kategoriju "u opasnosti", a razlozi variraju od političke nestabilnosti, do neodgovornog turizma. Među njima su i srednjevekovni spomenici s Kosova

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.