NASTAVLJAJU STARU PRAKSU! Crna Gora ŠALJE vojnike na KOSOVO! Da li je ovo nož u leđa Srbiji?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2024, 13:51

NASTAVLJAJU STARU PRAKSU! Crna Gora ŠALJE vojnike na KOSOVO! Da li je ovo nož u leđa Srbiji?!

Loša poruka poslata iz Podgorice.

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović kazao je danas da će Crna Gora imati pojačano prisustvo na istočnom delu NATO saveza.

- Imaćemo vojnike u Letoniji i Bugarskoj, ali ćemo nastaviti da šaljemo vojnike na Kosovo i Irak. Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, slaćemo vojnike u skladu sa novim zadacima NATO-a - rekao je Krapović na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pres konferenciji u „Vili Gorica“ sa admiralom Robom Bauerom, predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a i savetnikom za vojna pitanja generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

Ministar je rekao da je današnji sastanak sa Bauerom još jedna prilika da ukaže posvećenost Crne Gore kredibilnom članstvu u NATO-u.

- Kad pričamo o kredibilitetu radi se o konkretnim potezima i saopštio sam admiralu Baueru da Crna Gora ostaje posvećena izvršavanju odluka koje su dobijete u Viljnusu na samitu prošle godine - rekao je Krapović.

Prosrpski portal "Borba" piše kako je Krapovićeva izjava razočaravajuća nakon njegovih državničkih stavova po pitanju broda Jadran oko koga se Crna Gora spori sa Hrvatskom.

- Ipak, oduševljenje, očekivano, nije dugo trajalo, te je Krapović ponovo skliznuo u čari evroatlantizma i govori da će slati našu vojsku da ratuje protiv Rusa u Ukrajini kao i da će slati vojsku na Kosovo i Metohiju u okviru NATO snaga čija je zvanična politika rušenje teritorijalnog integriteta Republike Srbije i otvoreno stavljanje na stranu Prištine - piše Borba.

Međutim, treba reći da je slanje vojnika na Kosovo stav Crne Gore koji se nije menjao ni u mandatu Zdravka Krivokapića, kao ni Dritana Abazovića. Tako da se Krapović ne izdvaja od svojih prethodnika, ali ipak njegovo nacionalno određivanje Srbinom je ponukalo regionalnu javnost da očekuje nešto drugačiju politiku po tom pitanju, što se nije desilo.

No, treba reći i da vlasti nakon smene Đukanovića i pored pokušaja Zapada da ih nagovori, nisu povećale broj pripadnika crnogorske vojske u misiji KFOR-a. 

To ostaje slučaj i kod Krapovića. Na današnjem sastanku se dotakao i te teme gde je diplomatski naveo da Crna Gora može doneti tu odluku u Skupštini, a da takvu inicijativu može Skupštini poslati Savet za bezbednost i odbranu.

(Srbija Danas/M.B.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.