U sredu suđenje Uki za ubistvo američkih marinaca

Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu suđenje Uki za ubistvo američkih marinaca

BERLIN - Suđenje Aridu Uki (21), kosovskom Albancu koji je u martu na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, počinje u sredu, 31. avgusta, pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu, najavljeno je iz tog suda.

Presuda Uki, koji u Nemačkoj važi za prvu osobu koja je na tlu te zemlje izvela napad islamističke pozadine, trebalo bi da bude doneta početkom sledeće godine.

Savezno državno tužilaštvo Nemačke podiglo je optužnicu protiv Uke koji je optužen >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za ubistvo dvojice američkih vojnika 2. marta i pokušaj ubistva u još tri slučaja, prenose nemački mediji.

Nakon što je nemačko savezno državno tužilaštvo u Kalrsrueu preuzelo istragu o ovom napadu, nemačka štampa je pisala da sve ukazuje da reč o politički motivisanom zločinu.

Arid Uka je, prema tadašnjem izveštaju ''Tagescajtunga", bio veoma pod uticajem islamističke propagande putem interneta, kao i da su kod njega pronađene stotine tekstova džihadističke sadržine, video zapisi i pesme, između ostalog, i 11 predavanja na engleskom jeziku jednog radikalnog verskog vođe iz Jemena.

Uka je, prema saznanjima medija, bio čovek koji je mrzeo Nemačku i ''nevernicu Merkel''.

On je prema izjavama rođaka, koje je prenela nemačka štampa, bio verni musliman, odrastao u Nemačkoj, ali se ne zna šta ga je nateralo na napad na najfrekventnijem nemačkom aerodromu, poznatom i po tome što je polazna tačka za mnoge američke vojnike koji idu kući ili u baze u drugim zemljama.

U međuvremenu, Uka je na svojoj internet stranici, skoro bez prikrivanja, iznosio svoju islamističku opredeljenost i naveo da mu je "idol" islamski osvajač Kalid Bin Valid.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.