U Srbiji nestaje 1.200 sela površine teritorije Kosova

Izvor: Večernje novosti, 17.Nov.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nestaje 1.200 sela površine teritorije Kosova

U čak 86 odsto sela u Srbiji se smanjuje broj stanovnika, a oko 1.200 njih je u fazi potpunog nestajanja, dok je njihova ukupna površina veličine Kosova i Metohije, poruka je dvodnevnog Forumu "Hrana za Evropu" u Vrdniku U čak 86 odsto sela u Srbiji se smanjuje broj stanovnika, a oko 1.200 njih je u fazi potpunog nestajanja, dok je njihova ukupna površina veličine Kosova i Metohije, poruka je dvodnevnog Forumu "Hrana za Evropu" u Vrdniku. Uz negativni demografski trend, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << jedan od ključnih problema današnjeg sela je i njegov loš ekonomski položaj, usitnjenost poseda i sve brojnija staračka domaćinstva, a najveći problemi su u brdsko-planinskim regionima, istakao je na Forumu predsednik Odbora za selo Srpske akademija nauka Dragan Škorić. "U Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko koje su van upotrebe", naveo Škorić podatke iz studije SANU o propadanju sela u Srbiji. Pročitajte još: Krkobabić: Zadruge su spas za srpsko selo Škorić objašnjava da od 4.709 naselja, čak 1.200 je u fazi nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 odsto sela se smanjuje broj stanovnika. Poštu, navodi on, nema 2.000 njih, oko 500 nema asfaltni put i vezu sa svetom, u 2.700 ne postoji dečji vrtić, 230 sela nema osnovnu školu, a 173 škole pohađa samo po jedan đak. Samo u oblasti stočarstva kada je reč o potencijalu, srpska sela bi mogla da ostvare 24 milijarde dolara do 2040. godine, napomenuo je Škorić. Na dvodnevnom 7. forumu "Hrana za Evropu" po prvi put biće predstavljen i nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju "Srbija 2040". Pročitajte još: Inženjer oživeo zaboravljeno selo Direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović istako je otvarajući Forum, da Studija predstavlja dokument pripreman sa ciljem da bude "objektivan prema prošlosti i dostojan da bude putokaz za budućnost". "Uvereni smo i da je Srbiji takav dokument neophodan, a da su Ekonomski institut i SANU dostojni i pozvani da budu ''centar sabornosti'' u njegovoj izradi", ocenio je direktor Instituta. U daljem radu Foruma čestvovaće i predstavnici Privredne komore Srbije, predstavnici Vlade, ministarstava, generalni direktori i menadžeri poljoprivrednih i prehrambenih kompanija i zadruga. Organizatori Foruma su beogradski Ekonomski institiut i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, a partneri su Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Perutnina Ptuj, Viktorija grupa, Atlantik grupa, Delta agrar, Al Ravafed Srbija i Gradske pijace.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Četvrtina svih naselja u Srbiji u fazi nestajanja, u 173 škole po jedan đak

Izvor: Radio 021, 17.Nov.2017

U čak 86 odsto sela u Srbiji se smanjuje broj stanovnika, oko 1.200 njih je u fazi potpunog nestajanja, poruka je dvodnevnog Foruma "Hrana za Evropu" u Vrdniku...Uz negativni demografski trend, jedan od ključnih problema današnjeg sela je i njegov loš ekonomski položaj, usitnjenost poseda i sve...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.