Četvrtina svih naselja u Srbiji u fazi nestajanja, u 173 škole po jedan đak

U čak 86 odsto sela u Srbiji se smanjuje broj stanovnika, oko 1.200 njih je u fazi potpunog nestajanja, poruka je dvodnevnog Foruma "Hrana za Evropu" u Vrdniku.
Četvrtina svih naselja u Srbiji u fazi nestajanja, u 173 škole po jedan đak
Foto: 021.rs

Uz negativni demografski trend, jedan od ključnih problema današnjeg sela je i njegov loš ekonomski položaj, usitnjenost poseda i sve brojnija staračka domaćinstva, a najveći problemi su u brdsko-planinskim regionima, istakao je predsednik Odbora za selo Srpske akademija nauka Dragan Škorić.

- U Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko koje su van upotrebe - naveo Škorić podatke iz studije SANU o propadanju sela u Srbiji.

Škorić objašnjava da od 4.709 naselja, čak 1.200 je u fazi nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 odsto sela se smanjuje broj stanovnika. Poštu, navodi on, nema 2.000 njih, oko 500 nema asfaltni put i vezu sa svetom, u 2.700 ne postoji dečji vrtić, 230 sela nema osnovnu školu, a 173 škole pohađa samo po jedan đak.

- Samo u oblasti stočarstva kada je reč o potencijalu, srpska sela bi mogla da ostvare 24 milijarde dolara do 2040. godine - napomenuo je Škorić.

Na forumu "Hrana za Evropu", po prvi put biće predstavljen i nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju "Srbija 2040". Direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović istako je da Studija predstavlja dokument pripreman sa ciljem da bude "objektivan prema prošlosti i dostojan da bude putokaz za budućnost".

- Uvereni smo i da je Srbiji takav dokument neophodan, a da su Ekonomski institut i SANU dostojni i pozvani da budu "centar sabornosti" u njegovoj izradi - ocenio je direktor Instituta.

  • Kostadin

    18.11.2017 10:42
    Četvrtina svih naselja u Srbij
    Koliko košta školstvo kada postoji jedan đak u 172 škole. Pa u svim kulturnim zemljama postoje internati u koje se smeštaju deca iz udaljenih naselja. To je milion puta jeftinije i milion puta efikasnije i humanije. Pitanje je koliko će vremena još moći da se finansira ovakav skupi sistem obrazovanja gde ima više školskog osoblja nego đaka.
  • 5 godina

    18.11.2017 10:20
    strahovlade
    Brze, jače, bolje.
  • Cica

    18.11.2017 09:06
    Ne brinite nisu nestali, evo ih u Novom Sadu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.