U Prištini napeto, specijalci i Kfor čuvaju parlament

Izvor: Studio B, 23.Okt.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Prištini napeto, specijalci i Kfor čuvaju parlament

Sednica skupštine Kosova, koja je danas prekinuta pošto su u skupštinskoj sali članovi opozicije bacili suzavac, biće nastavljena oko 22 sata, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija.

Bljerim Latifi, savetnik za Veselija, je u kratkom saopštenju najavio da će "sednica skupstine Kosova biti održana tokom današnjeg dana".

Kako je javio Tanjugov izveštač sa lica mesta, ispred skupštine Kosova broj aktivista opozcije vidno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se povećava, a veliki broj pripadnika specijalnih jedinica policije Kosova je opkolilo zgradu parlamenta. Takođe je prisutno i nekoliko pripadnika Kfora koji posmatraju situaciju.

U blizini zgrade studentskog doma na ulicama su postavljene gume automobila koje su polivene benzinom, a policija je otišla na lice mesta kako bi ustanovila o čemu je reč.

Radikalni opozicioni pokret Samoopredeljenje preuzeo je odgovornost za bacanje suzavca, uz poruku da njihov protest neće prestati ukoliko ne budu povučeni sporazumi o formiranju Zajednice srpskih opština i o demarkaciji sa Crnom Gorom.

 

Veselji: Neki će se stideti postupaka, opozicija se pravda

 

Vlast u Prištini ne odustaje od održavanja sednice parlamenta koja je zakazana za danas, ali je prekinuta, pre nego je počela, pošto je na veše mesta u zgradi aktiviran suzavac, a predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji poručuje da će se oni, koji bacaju suzavac u prostor skupštinske administracije, vrlo brzo postideti svojih postupaka.

"Verujem da će se neki postideti svojih postupaka u Skupštini zbog toga što tu ima mnogo radnika među kojima su i trudnice, a suzavac je bačen i u prostorije skupštinske administracije. To je bilo nepotrebno. Treba bolje da porazmisle o tome šta rade jer i politika ima neke okvire ponašanja koje treba poštovati", rekao je Veselji za TV Kljan Kosova.

Početak sednica Skupštine odložen je za 20 sati. Policija je započela istragu o bačenom suzavcu.

Prištinska Gazeta blic je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavila da je opozicija imala jak razlog da, kako se navodi, suzavac aktivira i u administrativni prostor zgrade, a ne samo unutar sale.

Opozicija je, kako se navodi, to uradila nakon što je saznala da je policija dobila nalog da interveniše u slučaju da neko pokuša da blokira rad parlamenta.

"Čim se saznalo za to da policija ima nalog da interveniše u slučaju blokade rada parlamenta, opozicija je odlučila da baci suzavac i da ne dozvoli početak održavanja zasedanja", piše Gazeta blic pozivajući se naimenovani izvor.

Vlast, sudeći prema prištinskim medijima, po svemu sudeći ne namerava da odustane od nastavka zasedanja parlamenta, pa mediji prenose da je moguće da će to biti u nekoj od drugih prostorija zgrade Skupštine.

I dok se glavna sala za sednice čisti i provetrava od dimnih bombi, a stolice nose prema najvišem spratu tog zdanja, oko zgrade i u dvorištu pršte eksplozivne naprave.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.