Zasedanje kosovskog parlamenta i danas pod znakom pitanja

Izvor: Blic, 23.Okt.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasedanje kosovskog parlamenta i danas pod znakom pitanja

Neizvesno je da li će popodne biti održana sednica kosovoskog parlamenta s obzirom na to da opozicija čvrsto stoji na stanovištu da Skupština Kosova ne treba da se sastaje dok se Ustavni sud ne izjasni o dva sporna sporazuma - o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i demarkacii sa Crnom Gorom.

Tri najuticajnije opozicione stranke - Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa u dva navrata su suzavcem blokirale rad tog zakonodavnog tela zahtevajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povlačenje potpisa sa sporazuma o ZSO, koji su krajem avgusta u Briselu potpisali Beograd i Priština, kao i o demarkaciji sa Crnom Gorom.

S druge strane, ambasador SAD u Prištini Greg Delavi je dao snažnu podršku predsedniku Skupštine Kadri Veseljiju da sprovodi zakon bez razlike o kome se radi.

Sednica i "marš protiv nasilja" u isto vreme

Sednica parlamenta je zakazana za 16 sati, a istovremeno predstavnici nevladinih organizacija pozvali su građane na "marš protiv nasilja", prenela je prištinska Koha ditore.

Kosovska predsednica Atifeta Jahjaga je, preneo je deo medija, predložila liderima opozicije i vlasti da, u okviru ustavnih ovlasćenja koje ima i zbog novonastale situacije, od Ustavnog suda zatraži objašnjenja o dva, za kosovsku opzociju, sporna sporazuma.

Ukoliko se vlast i opozicija budu složili o toj inicijativi, Jahjaga će se obratiti Ustavnom sudu pre početka sednice parlamenta.

Albanski "TV Top Channel" javlja da Jahjaga za ovu kompromisnu ideju ima podršku i zemalja kvinte.

Koha, međutim, podseća da, ukoliko se kosovska predsednica Ustavnom sudu obrati danas, taj sud ima rok 60 dana da saopšti svoje mišljenje.

Haradinaj: Ne zasedati pre odluke Ustanvog suda

Vezano za inicijativu predsednice, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je, gostujući sinoć u emisiji "Debata" na "TV Kljan Kosova", rekao da opozicija nema ništa protiv da se o sporazumima za formiranje ZSO i demarkacije sa Crnom Gori izjasni Ustavni sud, ali da sve dok se ne dobije stav te pravosudne institucije, kosovski parlament ne treba da zaseda.

- Imali smo dva zahteva, prvi da se ne zakazuje sednica i drugi da se povuku potpisi sa sporazuma - rekao je Haradinaj.

U protivnom, opozicija kaže da će taj pokušaj kosovske predsednice tretirati kao pokušaj "kupovine vremena".

Topali: Insistiranje na sednici provokacija, baciću suzavac još hiljadu puta

Bilo kako bilo, u parlamentu će se danas naći poslanici vlasti i opozicije, koja ne odustaje od blokade.

Poslanik iz redova radikalnog pokreta Samoopredeljenje Faton Topali smatra da je insistiranje na održavanju sednice parlamenta provokacija, objavio je portal "Republica.info".

Topali, koji je na prošloj sednici bacio suzavac u skupštinsku salu negira da je zbog toga dobio poziv policije i tvrdi da je spreman da isto ponovi još hiljadu puta.

Američki ambaador Delavi je ocenio da najnovija dešavanja u Skupštini nisu dobra za Kosovo, i da "štete privredi Kosova, izoluju Kosovo i dovode u opasnost liberalizaciju viznog režima" u zoni Šengenskog sporazuma Evropske unije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zasedanje kosovskog parlamenta opet neizvesno

Izvor: B92, 23.Okt.2015

Neizvesno je da li će popodne biti održana sednica kosovoskog parlamenta s obzirom na to da se opozicija tome čvrsto protivi...Oni ističu da Skupština ne treba da se sastaje dok se Ustavni sud ne izjasni o dva sporna sporazuma - o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacii sa Crnom Gorom...Tri...

Nastavak na B92...

Nema sednice dok se ne ispune zahtevi opozicije

Izvor: Akter, 23.Okt.2015

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je danas da Skupština Kosova neće zasedati dok ne budu ispunjeni zahtevi opozicije koji se odnose na povlačenje potpisa kosovskog premijera Ise Mustafe sa dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i demarkacije granične...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.