U Kosovskoj Mitrovici sirene za uzbunu, blokirani prelazi Jarinje i Brnjak, blokada puteva kod Rudara i Zupča (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2022, 18:58

U Kosovskoj Mitrovici sirene za uzbunu, blokirani prelazi Jarinje i Brnjak, blokada puteva kod Rudara i Zupča (VIDEO)

Građani su večeras blokirali administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, gde su raspoređeni kosovski specijalci. Građani su prethodno postavili barikade u mestima Rudare i Zupče, nedaleko od Zubinog Potoka. U Severnoj Mitrovici večeras oko 20.30 časova i dalje je izuzetno napeta situacija, sirene za opasnost prestale su da se čuju oko 20.30 časova. Tokom protesta i blokada na Kosovu i Metohiji nije bilo povređenih. KFOR je saopštio da je bezbednosna situacija na severu KiM napeta, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je pomno prati i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

Vojska Srbije, za sada, nije ulazila na teritoriju Kosova i Metohije

Povodom velikog broja dezinformacija, koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije, za sada, nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije.

Kako navodi RTS, kosovska policija ne dozvoljava prelaz na Jarinju ni pešacima, ni vozilima, a vraća one koji su već prešli.

Kosovska policija je saopštila da je zbog blokade zatvorila prelaze Brnjak i Jarinje za putnički saobraćaj i vozila.

Policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula ka administrativnim prelazima.

Građani su prethodno postavili barikade u mestima Rudare i Zupče, nedaleko od Zubinog Potoka, javlja Kosovo onlajn.

Nekoliko desetina ljudi blokiralo je magistralni put Priština - Raška, u mestu Rudare kod Zvečana, javio je RTS.

Barikada je postavljena i na putu Zubin Potok - Ribariće.

U Severnoj Mitrovice u 22 sata su se ponovo oglasile sirene za uzbunu nakon što su danas bile aktivne tri sata tokom popodneva.

Sirene su se oglasile danas oko 17.40 i nakon tri sata su prestale da se oglašavaju da bi se ponovo oglasile oko 22 časa.

Kako javlja dopisnik Kosovo onlajna, Srbi sa kojima je razgovarao odlučni su da pruže otpor eventualnom pokušaju iz Prištine da im se ugrožavaju prava i bezbednost.

Na glavnom mostu preko Ibra nema trenutno nikoga osim nekoliko policijskih vozila.

Tokom protesta i blokada nije bilo povređenih

Tokom protesta i blokada na Kosovu i Metohiji nije bilo povređenih, rekao je za portal Kosovo onlajn direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek.

"Do ovog trenutka nemamo nijednu povređenu osobu koja se javila našoj ustanovi od početka protesta", izjavio je Elek.

Portal navodi da je u Rudaru i dalje prisutan veliki broj ljudi, a ima i onih koji i dalje pristižu, a situacija je slična i u Zupču.

Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije krenuli ka severu

Pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije su krenuli ka severu Kosova, prenosi prištinska Demokracija.

Policajac Kanon Kokola objavio je na Fejsbuku snimak na kojem se vidi kako Specijalna jedinica ide na sever i sluša albanske patriotske pesme.

Jedinica za brzo reagovanje, kako navode, već otišla na sever Kosova, dok su sve jedinice u opštinama na severu pozvane na mobilizaciju.

Kako je u toku dana izveštavao portal Kosovo online, pojačane snage specijalne jedinice Kosovske policije nalazile su se kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, gde su se okupljali i Albanci iz Južne Mitrovice.

U blizini mosta na Ibru videle su se i snage Kfora i italijanski karabinjeri.

Kosovska policija saopštila je večeras da se na nekoliko lokacija na severu čula pucnjava, od kojih su neki pucnji, kako tvrde, bili usmereni na policijske jedinice, ali da nije bilo povređenih.

Pozivajući se na informacije dobijene od građana, policija tvrdi da ima slučajeva "privođenja i maltretiranja Albanaca, nanošenja povreda i materijalne štete na vozilima od osoba za koje se sumnja da su deo organizacija koje blokiraju puteve".

Priština je najavila da sutra počinje primena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama.

Rakić: Situacija napeta, svakog trenutka može doci do eskalacije

Predsednik Srpske liste Goran Rakić preneo je večeras da je situacija na severu Kosova i Metohije napeta, i da svakog trenutka može da eskalira, da je narod uplašen, i da nastoji na održi mir, što ih je, kaže, zamolio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da neće odustati od suprotstavljanja jednostranim potezima Prištine.

"Ja se nalazim u Rudaru, gde je veliki broj vozila blokirao magistralni put. Dosta je naroda, koji je odlučan da se suprotstavi jednostranim potezima Prištine", rekao je Rakić večeras oko 23 sata za TV Pink.

Kaže da je srpski narod uplašen, ali veoma odlučan da izdrži do kraja i da se neće povući.

Dodao je da se očekuje da tu stigne i komandant KFOR-a.

Šefica Unmika poziva na smirivanje i izbegavanje eskalacije

I šefica Unmika Karolin Zijade izrazila je večeras zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i pozvala sve na smirivanje i izbegavanje dalje eskalacije.

"Specijalna predstavnica generalnog sekretara prati sa zabrinutošću razvoj situacije na severu Kosova. Poziva na mir, obnovu slobode kretanja i izbegavanje dalje eskalacije", navedeno je na Tviteru Unmika.

"Pozivam sve da reše ta pitanja u dobroj veri kroz dijalog uz posredovanje EU, radi jačanja stabilnosti i bezbednosti za sve", poručila je Zijade.

KFOR spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena

KFOR je večeras saopštio da je bezbednosna situacija na severu KiM napeta, da je pomno prati i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

"Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama na Kosovu je napeta, a misija Kfora je pomno prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proističe iz Rezolucije 1244 SB UN", navodi se u saopštenju KFOR-a dostavljenom Tanjugu.

Komandant KFORa je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Misija KFORa potpuno je fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN da osigura sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja svih građana Kosova, navodi se u saopštenju i dodaje da prisustvo Kfor ostaje vidljivo na terenu.

NATO takođe nastavlja da daje punu podršku procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU i poziva sve strane da nastave pregovore jer je to, kako se ističe, od presudne važnosti za očuvanje regionalnog mira i bezbednosti.

"Bez poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, unutrašnjih reformi i dobrosusedskih odnosa, neće biti prave perspektive za bolju budućnost na Balkanu. Konstruktivan dijalog je ključan za regionalnu stabilnost", navodi se u saopštenju KFORa.

KFOR će preduzeti sve neophodne mere da bi se očuvalo bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom koji je dobio od Ujedinjenih nacija, zaključuje se u saopštenju.

Moskva poziva Prištinu da zaustavi provokacije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je večeras Prištinu da prestane sa provokacijama i poručilo da odluka o početku primene neosnovanih diskriminacionih "pravila" o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da ova odluka ima za cilj i da se "istisnu srpske institucije sa Kosova koje obezbeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista na čelu sa "premijerom" Aljbinom Kurtijem", prenosi Sputnjik.

"Lideri kosovskih Albanaca znaju da Srbi neće ostati ravnodušni, kada je reč o direktnom napadu na njihove slobode i namerno idu na eskalaciju situacije kako bi pokrenuli vojni scenario. Naravno, na meti oštrih napada nalazi se i Beograd koji Zapad želi dodatno da neutrališe albanskim rukama", istakli su u MSP-u.

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu.

"Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspeh posredničke misije EU. To je i primer kakvo je mesto pripremljeno Beogradu u EU, predloživši Beogradu da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika", zaključeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

SAD traže od Prištine da odloži odluku o reciprocitetu

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je večeras da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primeni reciprociteta za mesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom.

"Jedan od razloga što sam ovde i što sam se sastao sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem je da im kažem da treba da odlože za 30 dana sprovođenje odluke o reciprocitetu, jer postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom", rekao je Hovenijer, prenela je RTK.

Dodao je da će sačekati odluku prištinske vlade u vezi sa ovim zahtevom, kao i da nije tražio preispitivanje već samo odlaganje odluke radi pojašnjavanja.

Američki diplomata je, navodi se, osudio blokade nekoliko putnih pravaca na severu KiM

Hitan sastanka ambasadora Hovenijera sa prištinskim vlastima održana je u kabinetu predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, a prisutni su bili Aljbin Kurti, njegov zamenik Benik Bisljimi i šefica kosovske diplomatije Donika Gervala.

Brnabić: Kurti je sramota današnjeg Balkana

Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu na Kosovu i Metohiji, izjavila je večeras premijerka Ana Brnabić i poručila da sve što vidimo je rezultat unilateralnih poteza Aljbina Kurtija.

"Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu, Srbi na KiM nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na KiM i nepoštovanja međunarodnih sporazuma", rekla je Brnabić u izjavi za Tanjug.

Premijerka je kazala da predsednik Aleksandar Vučić i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i saradnju, a Aljbin Kurti je, ističe, sramota današnjeg Balkana.

"Kurti je čovek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije. Kurti je taj koji je doveo stvari do ove tačke - ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriji KiM, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma", navela je Brnabićeva.

Kurti: Krivci su Vučić i Petković

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je večeras da će naredni sati, dani i nedelje biti izazovni i problematični jer se, kako je rekao, Priština suočava sa srpskim nacional-šovinizmom.

On je u video-obraćanju na Fejsbuku rekao da su srpske "ilegalne" strukture blokirale puteve pre početka izdavanja dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova.

Kurti je za trenutnu situaciju na severu Kosova okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo Petra Petkovića, prenosi RTK2.

Nadležni organi, kako je dodao, prikupljaju informacije, prate situaciju i "delovaće u odbrani zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Petković: Jedini krivac za trenutnu situaciju je Kurti

Sa druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je večeras da je Aljbin Kurti jedini krivac za trenutnu situaciju na KiM, koji, kako je naveo, "svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu na prostoru Kosova i Metohije".

"Neuračunljivi Kurti dobro je bio svestan da njegovi jednostrani i protivpravni potezi mogu imati dalekosežne posledice po mir i stabilnost i mogu dovesti do krize sa nesagledivim posledicama", naveo je Petković i istakao:

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakoga dana poziva na mir i stabilnost i dijalog kao jedini mehanizam za normalizaciju odnosa i rešavanje svih otvorenih pitanja".

Jedina poruka koja je upućena i iz Raške i iz Beograda danas, ističe Petković, jeste poruka mira i potrebe za poštovanjem Briselskog sporazuma i što hitnijim formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Zato kada traži krivca za današnju situaciju, neka se pogleda u ogledalo jer će tamo videti jedinog odgovornog za nove tenzije na terenu.

Gomilanje jedinica Rosu i specijalaca pod punom opremom, kao i otvorene pretnje Srbima nisu nikakvi potezi mira, već direktno dolivanje ulja na vatru i to je ono što Kurti želi", naveo je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DRAMATIČAN DAN NA KOSMETU: Priština odložila odluku o tablicama do 1. septembra

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2022

Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča, sirene odjekuju u Kosovskoj Mitrovici i Zubin Potoku...U Severnom delu Mitrovice su se nešto posle 17.30 časova oglasile sirene za vazdušnu opasnost. To je znak građanima da se nešto priprema...Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti odustao je od sprovođenja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

NAPETA SITUACIJA U MITROVICI: Sirene odjekuju gradom, Srbi odlučni da pruže otpor (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2022

U Severnoj Mitrovici večeras oko 20.30 časova i dalje je izuzetno napeta situacija, sirene za opasnost ne prestaju da se čuju, a na ulicama ima jako malo ljudi...Kako javljaju mediji, Srbi su odlučni da pruže otpor eventualnom pokušaju iz Prištine da im se ugrožavaju prava i bezbednost...Na...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.