Tzv. Kosovo mora pažljivo da razmisli

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 15:11

"Tzv. Kosovo mora pažljivo da razmisli"

Analitičar Dritero Arifi ne veruje da će premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti žuriti sa izjašnjavanjem po zahtevu EU i SAD.

Zahtev zapadnih zemalja tiče se dozvole da se Srbima na KiM omogući 3. aprila da glasaju na izborima, a Arifi kaže da Kurtiju nije u interesu da pokaže nefleksibilnost po tom pitanju.

Iz Brisela je u ponedeljak stigao demanti medijskih spekulacija da je potpredsednik vlade Besnik Bisljimi na nedavnom susretu sa Miroslavom Lajčakom izneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predloge o mogućem načinu glasanja Srba, a Arifi za Kosovo onlajn ocenjuje da će Kurti ovog puta biti vrlo oprezan.

Ovaj analitičar kaže da će predstavnici Vlade tzv. Kosova, kako bi pronašli rešenje o glasanju Srba na Kosovu, razgovarati sa predstavnicima Evropske unije.

"Ako bi Kosovo reklo 'ne' odmah, onda bi EU gledala na Kosovo kao nefleksibilno u tom smislu. Ljudi imaju pravo da glasaju, mora da se postigne dogovor između Kosova i Srbije kako da se izbori održe na Kosovu. Kosovo treba vrlo pažljivo da razmisli, a ne da pošalje neki odgovor koji ne doprinosi miru između dve zemlje i naroda. Kosovo treba da pošalje signal pomirenja, kako bismo išli dalje u procesu dijaloga, jer ukoliko sada ne bude ništa pozitivno teško će biti i susreta", rekao je Arifi.

Ukoliko se Srbija i tzv. Kosovo dogovore, glasanje će biti održano kao i ranijh godina, smatra Arifi, uz napomenu da ipak sve zavisi od EU, da li će vršiti pritisak na premijera Aljbina Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.