Tužioce silom šalju na Kosovo

Izvor: B92, 02.Okt.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioce silom šalju na Kosovo

Beograd -- Tužioci raspoređeni u Kosovsku Mitrovicu, za koju nisu konkurisali. Mesečni priliv 30 predmeta, a troškovi angažovanja oko 600.000 dinara, pišu Novosti.

Jedanaestoro od trinaestoro zamenika tužilaca koje je Državno veće tužilaca rasporedilo u Kosovsku Mitrovicu dobilo je rok da do kraja nedelje nađe smeštaj u ovom gradu, kako bi od ponedeljka počeli zvanično da rade u tri smene.

Jedna od njih, Vaska Maksimović iz Beograda kaže da oni nikada nisu konkurisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za to tužilaštvo i da nikada u Mitrovici nisu ni živeli, niti radili.

"Ova odluka DVT je protivustavna i protivzakonita. Jer, Ustavni sud je naložio da DVT mora da nas rasporedi u neko od tužilaštva za koje smo konkurisali. A DVT nas je izabrao u tužilaštvo udaljeno 400 kilometara od naših kuća, u mesto koje nije bezbedno. Kada smo došli u ponedeljak i javili se rukovodiocu, videli smo da njih 15, koliko je celokupno osoblje tužilaštva: zamenici, saradnici, pripravnici, referenti i tehnički sekretar, rade u suterenskoj prostoriji stambene zgrade od 20 kvadrata", kaže Maksimovićeva.

U Kosovsku Mitrovicu moraće i Bina Dukić, jer, kako kaže, ima decu studente koje mora da školuje. I ona je, kao i Maksimovićeva, konkurisala samo za beogradska tužilaštva za koja je i dobila preporuku ”zadovoljava za napredovanje” bivšeg šefa Četvrtog opštinskog tužilaštva Biljane Radovanović.

Zbog manjka posla i prostora, zamenike u Mitrovici očekuju tri smene od kojih svaka traje po četiri sata. Prva počinje u osam sati i završava se u 12. Tada počinje druga koja traje do 16 časova, a četiri sata kasnije završava se i treća smena. Jedino što se nadaju da bi mogli da izdejstvuju je da petkom rade prvu smenu kako bi se ranije vratili porodicama.

"Imam 28 godina staža i procenat efikasnosti odluka 106 odsto. U pitanju je još jedna u nizu grešaka DVT koja mora da se ispravi. Pa, mi smo kao tužioci celog života radili po zakonu! Ukoliko ne ispitaju svoju odluku, sigurno ćemo tražiti da se preispita njihova odgovornost", kaže Dukićeva.

Ulaska u Mitrovicu najviše se boji Mile Marković, jer je za vreme NATO bombardovanja, 1999. godine, bio vojni tužilac. Za njim i njegovim kolegama, kako kaže, kosovski Albanci raspisali su poternice, a oni protiv kojih je on podnosio krivične prijave i podizao optužnice, sada su na vlasti i u policiji.

"Da sam hteo da konkurišem u Kosovsku Mitrovicu, otišao bih u njihove sudove 2010. godine. Nije mi pomoglo ni to što sam 33 godine u tužilaštvu i što sam imao najbolje rezultate", kaže Marković.

U tužilaštvu u Mitrovici, ovim zamenicima zvanično niko nije hteo da kaže koliko ih predmeta čeka. Nezvanično, mesečni priliv je 30 predmeta koji se dele na njih 13! A troškovi njihovog angažovanja iznose oko 600.000 dinara za mesec dana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužioci i mimo volje u Mitrovici

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2012, 00:00

Grupa tužilaca koje je Državno veće tužilaca rasporedilo u Kosovsku Mitrovicu dobilo je rok da do kraja nedelje nađe smeštaj u ovom gradu, kako bi od ponedeljka, mimo svoje volje, počeli zvanično da rade - u tri smene!

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Tužioci mimo volje u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Vesti-online.com, 03.Okt.2012

Grupa tužilaca koje je Državno veće tužilaca rasporedilo u Kosovsku Mitrovicu dobilo je rok da do kraja nedelje nađe smeštaj u ovom gradu, kako bi od ponedeljka, mimo svoje volje, počeli zvanično da rade - u tri smene. Rešenje je dobilo 11 od 13 zamenika tužilaca...Nevoljno idu u Kosovsku Mitrovicu:...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.