Vesti

0

Tužioci i mimo volje u Mitrovici

Autor: IJ

Izvor: Večernje novosti/Novi magazin

Tužioci i mimo volje u Mitrovici

Rešenje je dobilo 11 od 13 zamenika tužilaca.

Jedna od njih, Vaska Maksimović iz Beograda kaže da oni nikada nisu konkurisali za to tužilaštvo i da nikada u Mitrovici nisu ni živeli, niti radili.

"Ova odluka DVT je protivustavna i protivzakonita", rekla je Maksimovićeva za Večernje novosti.

"Ustavni sud je naložio da DVT mora da nas rasporedi u neko od tužilaštva za koje smo konkurisali. A DVT nas je izabrao u tužilaštvo udaljeno 400 kilometara od naših kuća, u mesto koje nije bezbedno. Kada smo došli u ponedeljak i javili se rukovodiocu, videli smo da njih 15, koliko je celokupno osoblje tužilaštva: zamenici, saradnici, pripravnici, referenti i tehnički sekretar, rade u suterenskoj prostoriji stambene zgrade od 20 kvadrata", rekla je ona.

U Kosovsku Mitrovicu moraće i Bina Dukić, jer, kako kaže, ima decu studente koje mora da školuje. I ona je, kao i Maksimovićeva, konkurisala samo za beogradska tužilaštva za koja je i dobila preporuku ”zadovoljava za napredovanje” bivšeg šefa Četvrtog opštinskog tužilaštva Biljane Radovanović.

"Imam 28 godina staža i procenat efikasnosti odluka 106 odsto", navela jeDukićeva.

"U pitanju je još jedna u nizu grešaka DVT koja mora da se ispravi. Pa, mi smo kao tužioci celog života radili po zakonu! Ukoliko ne ispitaju svoju odluku, sigurno ćemo tražiti da se preispita njihova odgovornost", rekla je ona.

Ulaska u Mitrovicu najviše se boji Mile Marković, jer je za vreme NATO bombardovanja, 1999. godine, bio vojni tužilac. Za njim i njegovim kolegama, kako kaže, kosovski Albanci raspisali su poternice, a oni protiv kojih je on podnosio krivične prijave i podizao optužnice, sada su na vlasti i u policiji.

"Da sam hteo da konkurišem u Kosovsku Mitrovicu, otišao bih u njihove sudove 2010. godine", u neverici je Marković.

"Nije mi pomoglo ni to što sam 33 godine u tužilaštvu i što sam imao najbolje rezultate", dodao je on.

U tužilaštvu u Mitrovici, ovim zamenicima zvanično niko nije hteo da kaže koliko ih predmeta čeka. Nezvanično, mesečni priliv je 30 predmeta koji se dele na njih 13! A troškovi njihovog angažovanja iznose oko 600.000 dinara za mesec dana.

- Kako je moguće da u tri tužilaštva u Palati pravde koja su zatrpana predmetima, nema mesta za nas petoro koji smo i konkurisali za njih – pitaju oni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR