Tužilac iz Prištine o ubistvu: Srbija ne sarađuje

Izvor: Mondo, 02.Feb.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac iz Prištine o ubistvu: Srbija ne sarađuje

Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi izjavio je danas da tužilaštvo ima određene dokaze o ubistvu predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Na njegovu tvrdnju da Srbija ne sarađuje, reagovala je ministarka pravde.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da, i pored zahteva iz Prištine, pravosudni organi Srbije nisu dostavili informacije koje imaju o tom zločinu."Mi imamo neke dokaze, koje smo do sada obezbedili, ali je potrebno preduzeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mere na otkrivanju identiteta izvršioca tog krivičnog dela", kazao je Ljumezi u intervjuu za portal Arbreshi.info.

On je kazao i da institucije Srbije, i pored zahteva iz Prištine, ne sarađuju sa pravosudnim organima Kosova na otkrivanju identiteta ubice.

"Bilo je zahteva i od strane vlasti u Srbiji da sarađujemo. Mi smo rekli da smo spremni da primimo sve informacije koje eventualno imaju o ubistvu Olivera Ivanovića kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj saradnji. Do sada nam nisu dali informacije, mi ih očekujemo", kazao je kosovski državni tužilac.

Ministarka Nela Kuburović je reagovala na izjavu kosovskog tužioca Aleksandera Ljumezija da Srbija ne sarađuje u otkrivanju identiteta počinioca ubistva Olivera Ivanovića.

Podsetila je da je zamolnice kosovskih organa za dostavljanje određenih podataka u vezi sa ubistvom Ivanovića Ministarstvo pravde prosledilo Tužilaštvu za organizovani kriminal na dalje postupanje.

U odgovoru na zamolnice Beograda, koje je Ministarstvo pravde dobilo, prištinski organi naveli su da su spremni na saradnju i da će zapisnik o uviđaju dostaviti u najkraćem roku, napomenula je Kuburović, navodi se u saopštenju.

"Kolika je iskrena volja i želja za saradnjom kosovskih organa sa nadležnim organima u Beogradu govori i to da do danas Tužilaštvu za organizovani kriminal nije dostavljena nijedna tražena informacija, pa čak ni zapisnik sa uviđaja, posle više od dve nedelje od ubistva Ivanovića. Toliko o njihovoj iskrenoj saradnji", naglasila je Kuburović.

Istragu o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića vode dvojica tužilaca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, jedan Srbin i jedan Albanac.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je juče da će istražni organi Kosova vrlo brzo izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da je ubistvo Ivanovića "kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu".

Ubistvo Ivanovića:Tači najavio konkretne rezultate

"Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva", kazao je Tači.

Lider pokreta Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović upucan je 16. januara ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici.

Ubistvo Ivanovića: Evo šta je otkrila obdukcija

"Otišao je čovek koji je govorio kao Čovek"
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

"Ima dokaza o ubistvu Ivanovića, Srbija ne sarađuje"

Izvor: B92, 02.Feb.2018

Priština -- Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi izjavio je da tužilaštvo ima određene dokaze o ubistvu predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića...Međutim, kako navodi, i pored zahteva iz Prištine, pravosudni organi Srbije nisu dostavili informacije koje imaju o tom zločinu..."Imamo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.