Troje Srba povređeno u napadu Albanaca u crkvi kod Kline

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje Srba povređeno u napadu Albanaca u crkvi kod Kline

U napadu Albanaca na grupu raseljenih Srba, koji su u crkvi Svete Trojice u Petriču kod Kline obeležavali istoimenu seosku slavu, povređene su tri osobe, preneli su srpski mediji sa Kosova i Metohije.

Prema navodima Radio Goraždevca i portala Kossev, grupa Albanaca, koja je od jutros blokirala prilaz crkvi Svete Trojice, najpre se povukla posle intervencije Policije Kosova, da bi se potom vratila i opkolila Srbe, koji su se nalazili u samoj crkvi i crkvenom dvorištu, gađajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ih i uzvikujući pogrdne parole.

Grupa od 50-ak Albanaca vozilima je jutros blokirala raseljene Srbe iz sela Petrič da povodom verskog praznika Svete Trojice, posete ostatke istoimene crkve u tom selu kod Kline. Veliki broj pripadnika Policije Kosova angažovan je u blizini crkve na putu Peć - Priština.

Crkva Svete Trojice sagrađena je 1992. godine donacijom porodice Karić, a posle dolaska italijanskih snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju, demolirana je krajem juna 1999. godine.

Đurić: Omogućiti Srbima slobodu kretanja na Kosovu

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je blokadu prilaska raseljenih Srba crkvi kod Kline, navodeći da taj slučaj i radovi u blizini manastira Visoki Dečani "nisu incident, već posledica sveopšte društvene klime u kojoj se organizovano negira i uništava sve što asocira na srpsko prisustvo na Kosovu i Metohiji".

Đurić je u saopštenju zatražio od vlasti u Prištini i međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovedanje vere srpskim hodočasnicima.

"Prognani Srbi iz Metohije se godinama sistematski sprečavaju da hrišćanske praznike obeleže u svojim selima, a oni koji faktički danas obavljaju vlast na terenu ne preduzimaju nikakve mere kako bi tu vrstu ekstremističkog ponašanja sankcionisali i suzbili", naveo je Đurić a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Po njegovim rečima, "anticivilizacijski" protest u selu Petrič kod Kline "pokazuje da ekstremistima nije dovoljno to što su Srbi poterani iz Metohije, već da se želi potpuno iskorenjivanje i zatiranje svakog sećanja na srpsko postojanje u tom delu naše južne pokrajine".

"Takvoj vrsti isključivosti, netolerancije i mržnje nema mesta u savremenoj Evropi i insistiram da se u ime čovečnosti ali i evropskih vrednosti prekine nasilje nad pravoslavnim narodom na Kosovu i Metohiji", kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Srpska lista: Otvoreno neprijateljstvo

Blokadu u selu Petrič osudila je i Srpska lista, navodeći da je reč o "otvorenom neprijаteljstvu koje se demonstrirа premа rаseljenimа iz Metohije, i kojim se direktno onemogućаvа prаvo nа slobodu kretаnjа Srbimа nа Kosovu i Metohiji".

"Raseljenim Srbima se 19 godinа nаkon sukobа onemogućаvа dа se vrаte nа svojа imаnjа, otimаju se kuće i optužuju zа nаvodne zločine, blokirаju se putevi kаdа rаseljeni žele dа obiđu grobljа i svoje crkve. Pitаmo se dа li je ovo primer suživotа o kome pred strаnim predstаvnicimа govore kosovski zvаničnici?", navela je Srpska lista.

Lista je pozvala međunarodnu zаjednicu dа izvrši pritisаk nа kosovske institucije i zаštiti ljudskа prаvа Srbа nа Kosovu i Metohiji, navodeći da će njeno ćutаnje "biti shvаćeno kаo znаk odobrаvаnjа".

Jevtić: Sraman čin

Kosovski ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je da je blokada u selu Petrič "sraman čin", koji nikome na Kosovu ne donosi ništa dobro. "Ovo nije samo sprečavanje raseljenih da posete crkvu i propovedaju svoju veru, ovo je i blokada svega onoga što pokušavamo da uradimo na planu povratka i opstanka Srba na Kosovu", rekao je Jevtić, a saopštio njegov kabinet.

On je kazao da će iskoristiti svoj autoritet kod međunarodne zajednice i nadležnih institucija na Kosovu da bi ukazao na ozbiljnost situacije. "Ovo je nedopustivo i ovakvim i sličnim incidentima se već jednom mora stati na put", rekao je Jevtić.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.