Trampa interesuje rešenje za Kosovo

Izvor: JUGpress.com, 04.Okt.2018, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampa interesuje rešenje za Kosovo

VAŠINGTON

(FoNet)

Američki predsednik Donald Tramp zainteresovan je da se reši pitanje Kosova, poručio je danas republikanski senator i predsedavajući senatskog Pododbora za Evropu Ron Džonson i rekao da bi Sjedinjene Države podržale „dogovor nepopularan u obe zemlje“ ukoliko bi ga Vučić i Tači postigli.

Džonson je u intervjuu za Glas Amerike (VOA) ponovio da Sjedinjene Države >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ne postavljaju crvene linije kada je reč o rešavanju tog pitanja i da ohrabruju lidere na dogovor, ali ističe da to neće biti ni lako ni brzo, niti je dogovor ograničen rokovima.

Govoreći o čestim posetama Aleksandra Vučića Moskvi Džonson je rekao susreti Vučića i Putina ne brinu Ameriku i da on razume Vučićevu potrebu da održava dobre odnose sa Rusijom iako, kaže, Rusija za razliku od zapada Srbiji ne nudi ekonomski prosperitet, prenosi VOA.

„Nemam problem s tim što Vučić želi da održava dobre odnose sa Rusijom i da nastavi dijalog sa Vladimirom Putinom. Ali mislim da je jasno rekao u kom smeru će ići srpska ekonomija i srpsko društvo – ka zapadu“, rekao je Džonson i ocenio da političarima u Srbiji i na Kosovu treba omogućiti dogovor o višegodišnjem sporu.

„Da, želimo da uradimo sve što možemo da ohrabrimo i omogućimo predsedniku Vučiću i zvaničnicima sa Kosova da reše ovaj dugogodišnji spor i postignu dogovor koji će omogućiti stabilnost na Balkanu“, naglasio je Džonson.

On je ocenio kako realnost pokazuje da je stabilnost „dosta daleko“, komentarišući da je na odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija na jezero Gazivode, srpski predsednik odgovorio podizanjem borbene gotovosti, ocenjujći da je to „samo jedan od incidenata u proteklih nekoliko meseci“.

„Nadajmo se da ove incidente možemo da svedemo na minimum, da dvojica lidera nastave dijalog i potragu za rešenjem. Amerika je tu da ih podrži i da im da prostor. Dogovor moraju postići dve vlade i niko im ništa ne može nametati“, poručio je Džonson.

On je ponovio da Amerika „nema crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova“ i otvorena je za „teritorijalne korekcije“, a dogovor ne ograničava.

„Ovakav stav SAD zastupaju proteklih nekoliko meseci, ne i od početka Trampovog mandata“, rekao je on, a na pitanje da li je predsednik Tramp i lično zainteresovan da se ovo pitanje reši odgovorio je potvrdno.

„Jeste. Ova administracija je zainteresovana. Tri puta sam putovao na Balkan, jer me je na to ohrabrio pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel. Ljudi u Srbiji i na Kosovu treba da budu sigurni da su ova adminsitracija, Senat, Kongres zainteresovani da pomognu da se dođe do rešenja“, rekao je američki senator.

Džonskon je ocenio da „predsednik Tramp ima malo drugačiji pristup u rešavanju nekih pitanja“, i da „razmišlja van utvrđenih okvira“.

„Ali, uviđamo koliko je važan Balkan i koliko je važno da se stabilizuje“, rekao je Džonskon.

Komentarišući političku nestabilnost posle referenduma u Makedoniji, američki sentaror sugeriše da je „sada ključ u dvojici premijera – Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu“, i najavljuje kako će „SAD nastaviti da podržavaju sprovođenje nepopularnog sporazuma“.

To bi, kaže Džonson, Sjedinjene Države „učinile i u slučaju da Vučić i Tači postignu dogovor nepopularan u obe zemlje“.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Donald Tramp

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Trampa interesuje rešenje za Kosovo

Izvor: Danas, 05.Okt.2018, 00:32

Američki predsednik Donald Tramp zainteresovan je da se reši pitanje Kosova, poručio je danas republikanski senator i predsedavajući senatskog Pododbora za Evropu Ron Džonson i rekao da bi Sjedinjene Države podržale "dogovor nepopularan u obe zemlje" ukoliko bi ga Vučić i Tači postigli. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.