Teško do zajedničkog stava BiH

Izvor: B92, 29.Avg.2011, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško do zajedničkog stava BiH

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će BiH teško doći do zajedničkog stava o nasilju na Kosovu zbog unutrašnjih razmirica.

On je danas ocenio da BiH treba da podrži predlog Srbije da se osudi jednostrana upotreba nasilja kosovskih Albanaca.

Dodik je podsetio da je BiH pod protektoratom i da je to prvi put da jedna zemlja, koja je pod protektoratom, bude članica SB. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Samim tim, i imajući u vidu nesređene unutrašnje odnose i činjenicu da u značajnoj meri Bosnom i Hercegovinom upravljaju stranci, članstvo BiH u Savetu bezbednosti gotovo je dovedeno do apsurda", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Predsednik RS kaže da se u BiH teško dolazi do zajedničkih stavova, pogotovo što su oni motivisani različitim pogledima na situaciju oko Kosova.

"Pitanja vezana za jednostranu upotrebu nasilja, koje se desilo ovog leta od albanske strane, i ono što Srbija i druge zemlje, kao što je Rusija, pokušavaju da osude jeste nešto što treba podržati", rekao je Dodik i dodao da BiH ne bi trebalo da izostane iz takve aktivnosti.

"Da li će se to uspeti ili ne, ja ne mogu ovog trenutka da kažem, imajući u vidu ranije različite poglede, koji su pogotovo dijametralno suprotni vezano za Kosovo", rekao je Dodik.

On je i ovom prilikom ponovio da RS ostaje pri svom stavu da neće dati saglasnost da BiH prizna nezavisnost Kosova.

"Mislim da je oko Kosova napravljeno međunarodno-pravno nasilje i presedan, koje je dovelo do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja od strane velikih sila, koje nisu uvažavale realnost i potcenile rezoluciju SB 1244. Sve je to skupa dovelo do jedne situaicje u kojoj se danas nalazi srpska država i srpski nacionalni korpus na ovom prosotoru", rekao je Dodik.

"U svakom slučaju, razumljivo je da je jedno od najvažnijih državnih pitanja Republike Srbije upravo pitanje Kosova, ali isto tako smatramo da jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja Republike Srbije treba da budu Srbi izvan Srbije, a najznačajniji deo Srba koncentrisan je upravo u Republici Srpskoj i mi smatramo da imamo pravo da govorimo o tome pitanju", rekao je Dodik.

Sednica SB UN posvećena Kosovu, koja je trebalo da se održi danas, odložena je za utorak zbog problema u Njujorku, nastalih kao posledica uragana Ajrin.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.