Teme o položaju Srba i njihovoj imovini

Izvor: Studio B, 30.Dec.2015, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teme o položaju Srba i njihovoj imovini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio da je u narednoj godini na pregovorima s Prištinom neophodno na održiv način rešiti i pitanja koja su u vezi sa položajem Srba, njihovom imovinom, kulturnom baštinom, statusom i imovinom SPC.

Briselski pregovori biće nastavljeni u januaru, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, i dodao da će se o temama >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pregovarati.

"U januaru očekujem nastavak dijaloga na svim nivoima, našu borbu nastavljamo", rekao je Đurić novinarima posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Upitan za spekulacije kosovskih medija da Srbija blokira Austriju da podnese zahtev za pozivni broj za Kosovo, Đurić je rekao da Srbija poštuje sporazum o telekomunikacijama i sve njegove elemente i da je sve što je bilo do nje i urađeno.

"Kosovski mediji pišu i da su za napad u Goraždevcu krivi sami Srbi, tako vam je i sa poštovanjem tog sporazuma. Mi sporazum poštujemo, a šta oni rade to nikome nije jasno", rekao je Đurić.

Đurić ocenio je danas da je u narednoj godini na pregovorima s Prištinom neophodno i na održiv način rešiti i pitanja koja su u vezi sa položajem Srba, njihovom imovinom, kulturnom baštinom, statusom i imovinom SPC.

Đurić je, na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa KiM govoreći o planovima za narednu godinu, rekao da će Srbija na pregovarački sto u narednoj godini nastojati da stavi teme o kojima Priština do sada nije želela da razgovara, a koja su u neposrednoj vezi sa položajem Srba, njihovom imovinom, pravima i kvalitetom zivota.

"Neophodno je i na održiv način rešiti i pitanja koja su u vezi sa kulturnom baštinom i statusom i imovinom SPC", rekao je Đurić, ističući da se uspešno okončanje mnogih teških rundi dijaloga ne ogleda samo u stvaranju uslova za opstanak, ostanak i prosperitet srpske zajednice, već i u poboljšanju međunarodnog kredibiliteta Srbije, što je, između ostalog, dovelo i do otvarnja prvih poglavlja.

Đurić je naglasio da su Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić na tom polju postigli rezultate na kojima se temelji naša budućnost, a da bi Srbija bez velikog strpljenja, truda i razumevanja ljudi sa Kosova teško mogla da se pohvali tim rezultatom.

Direktor kancelarije za KiM je napomenuo je i da u predstojecoj godini Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da postane stvarnost i efikasan servis građana Srbije na KiM.

Pozivajući na jedinstvo Srbe sa KiM, Đurić je rekao da predstoje teški politički i diplomatski napori da se ZSO učini što delatvornijom i moćnijom.

"Ne pozivam vas na jedinstvo i međusobno poštovanje na račun političkog pluralizma i dinamike političkog života unutar sprske zajednice na KiM, već na jedinstvo u odbrani naših državnih i nacionalnih interesa", naglasio je Đurić.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva Kancelarije u narednoj godini će biti i racionalizacija i optimizacija broja korisnika iz budzeta Srbije u cilju pružanja veće pomoći licima koja zaista žive i rade na KiM.

To će se, objasnio je, odnositi na one koji su do sada uživali privilegije, a 10 godina ne žive na Kosovu.

"Neophodno je da sredstva poreskih obveznika budu distribuirana na pravedniji način, kako bi stigla do onih kjima su najpotrebnija, a to su naši sunarodnici koji zaista žive na KiM", rekao je Đurić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.