TRGOVINSKI RAT SA LAŽNOM DRŽAVOM KOSOVO: Sve je stalo, kamioni stoje na granicama, cene skočile za 100 odsto

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2018, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRGOVINSKI RAT SA LAŽNOM DRŽAVOM KOSOVO: Sve je stalo, kamioni stoje na granicama, cene skočile za 100 odsto

Trgovina sa južnom srpskom pokrajinom potpuno je stala i prometa robe ka Kosovu više nema. Na desetine kamiona iz Srbije vraćeno je, a ključni razlog je što roba nije deklarisana po "novim propisima" Prištine, odnosno pod oznakom "Republika Kosovo", potvrdio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević.

S druge strane, na severu Kosova cene proizvoda koji su ranije uvezeni iz Srbije rastu iz dana u dan, i to za 40 i 50 odsto zbog odluke Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da poveća carine na 100 odsto. Tako će građani Kosova vrlo brzo litar mleka iz Srbije plaćati 230 dinara, jogurta 320, ulja 240, hleb će koštati 80 dinara, šećer 180, a brašno 110 dinara.

Za sada su se u pojedinim prodavnicama na Kosovu pakovanje keksa "plazma" od 300 grama prodaje za čak sedam evra. Takođe, srpska štampa već dva dana nije u prodaji na Kosovu jer nije dozvoljen njen promet.

Prema rečima Đurđevića, proizvođači i distributeri iz Srbije su nakon prvobitnog podizanja carina za 10 odsto prošle nedelje koliko toliko normalno radili.

- Kada su podigli za 10 odsto carine svi su slali robu koju su već ugovorili, i čekali da vide šta će dalje. Ali sada ništa ne ide. Sve je stalo. Nalazimo se u samoj mat poziciji zbog deklaracija - kaže Đurđević.

On dodaje da na severu Kosova još ima zaliha robe od ranije, ali potvrđuje da ipak pojedine cene skaču.

Da cene rastu iz dana u dan jutros je istakao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

- Cene rastu iz dana u dan, za 40, 50 odsto su porasle u poslednja tri dana, i one rastu i za Srbe i za Albance - kaže Čadež ističući da je baš zato odluka da se povećaju carine na 100 odsto nerazumna.

Takođe kao primer navodi i da 90 odsto sirovina koje se koriste u prerađivačkoj industriji, odnosno fabrikama koje su u vlasništvu Albanaca dolazi iz Srbije jer su kvalitetne i troškovi su niski.

- Neke mere su potpuno iracionalne - istakao je Čadež dodajući da treba imati u vidu da su, na primer, lekovi potrebni kako za Srbe, tako i Albance.

- Povećanje carina i zaustavljanje trgovine kompanija iz centralne Srbije pokazuje da nameru prištinskih vlasti da se izvrši pritisak uz prebacivanje političke agende na ekonomsko polje - kaže predsednik Privredne komore Srbije.

- Imamo situaciju praktično da se zaustavlja bilo kakva trgovina kompanija iz centralne Srbije, to su klasične carinske, odnosno necarinske barijere - rekao je Čadež.

On kaže i da pre 15 godina, u mnogo težim trenucima, nije dolazilo do ovakvih situacija, odnosno da je trgovina nesmetano funkcionisala.

- Mi sada gledamo slike spaljivanja proizvoda, što je neverovatno. Ne verujem da postoji bilo ko u međunarodnoj zajednici ko kaže da je ova vrsta ekonomskog rata normalna, to je nemoguće - rekao je Čadež.

On je naveo podatak da devet kamiona Coca-Cole ne može da uđe na Kosovo i da kamioni čekaju na granici iako su prištinske vlasti prvobitno najavile da će međunarodne kompanije bIti izuzete od donete odluke. Čadež je rekao da takvo ponašanje predstavlja ujedno i prekršaj dogovorenog u Briselu.

On je nešto kasnije danas naveo i da na administrativnom prelazu Merdare nije prošao nijedan kamion, a da je na ostalim prelazima juče prošlo oko sedam ili devet kamiona, iako je uobičajeno između 70 i 100 kamiona robe, što potvrđuje da je vanredna situacija. Najavio je da će 3. decembra sa komesarom Johanesom Hanom boraviti u Prištini, gde će u funkciji predsednika Upravnog odbora regionalne komore Zapadnog Balkana pokušati da razgovara na tu temu i zaštiti kompanije u svim ekonomijama regiona.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je odluka prištinskih vlasti da carinu na srpsku robu poveća na 100 odsto pogubna za srpsku ekonomiju, Čadež kaže da prebacivanje političke agende na ekonomski teren šteti ne samo našoj ekonomiji nego i ekonomiji na Kosovu i u regionu.

- Imate rast cena iz dana u dan osnovnih prehrambenih proizvoda na KiM. Takođe, sirovina koju kosovski proizvođači koriste dolazi iz Srbije, jer je konkurentna, bliža i transport je jeftiniji i zato među nama postoji ta vrsta saradnje - ukazao je Čadež i dodao "morate baš da ne razumete kako privreda funkcioniše da bi doneli ovakvu meru".

Na konstatciju novinara da je Priština objavila "trgovinski rat", Čadež kaže da on to ne bi nazvao "trgovinskim ratom", iz razloga što Srbija nije reagovala na način da kreira dalju nestabilnost.

- Mi pokušavamo sa našim međunarodnim partnerima da razgovaramo i da stanje vratimo kakvo je bilo, da se poštuju potpisani sporazumi, kao što su CEFTA i sporazum o stabilnosti i pridruživanju i mnogi drugi - naveo je Čadež.

Ukazao je da su u poslednjih nekoliko sati pojedine odluke prištinske vlasti prešle iz ekonomskog okvira u bezbednosna i politička pitanja.

- To je ono što nas plaši. Plaši i kompanije na KiM. Ja sam svaki dan u kontaktu sa kompanijama na KiM i imamo dobru saradnju, jer svaka nestabilnost ugrožava posao, investicije, partnere sa kojima sarađujete i to je nešto što može da se i te kako negativno odrazi na region - objasnio je Čadež.

Čadež navodi da Vlada neće preuzimati kontramere, iako veruje da postoji niz mera koje se mogu sprovesti, ali da je odluka Vlade da deluje odgovorno, da stabilizuje, a ne da destabilizuje i da ne odgovori na provokacije koje su više političke nego ekonomske.

Dragoljub Rajić, direktor Mreže za poslovnu podršku, kaže da će posledice ovakvih mera Prištine najviše trpeti prehrambena industrija Srbije jer oni izvoze najviše proizvoda na Kosovo.

- Tu je najviše prehrambena industrija, kao i jedan deo građevinske industrije, kao i u manjoj meri roba široke potrošnje. Inače, svaka treća firma koja izvozi robu na Kosovo već ima problema sa plaćanjima. Ovakva situacija samo će još više otežati poslovanje - naglašava Rajić.

On dodaje da će cena robe iz Srbije svakako rasti zbog povećanja carina za 100 odsto, i da će se tako smanjiti konkurentnost srpskih proizvođača.

Privrednici iz Srbije u južnoj pokrajini najviše prodaju benzin, ulja za automobile, vodu i šećer, a Srbija, osim prehrambenim proizvodima i naftnim derivatima, Kosmet snabdeva strujom, hemijskim materijalom, crepom, ciglama. I

Trgovinska razmena između Srbije i Kosova dostigla je oko 500 miliona evra godišnje i raste za pet odsto u proseku svake godine. Za prvih deset meseci 2018. godine Srbija je na Kosovo izvezla robe u vrednosti od 360 miliona evra.

- Situacija na Kosovu je mnogo ozbiljna i menja se iz minuta u minut. Pitam se je li javio neko tim ljudima dole da je Tito umro, jesu im javili da smo se petog oktobra izborili za tržišnu ekonomiju? Ja ne znam sta bih rekao. Ovo samo lud čovek može da osmisli - rekao je Branislav Nedimović iz Lučana komentarišući novonastalu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

On je izrazio bojazan da to nije sve što su spremili, te da se svakog trenutka može pojaviti nešto novo.

- Ovo odudara od svih postulata Evropske unije, zajedničkog tržišta i svega ostalog. Ništa nema veze više sa ekonomojom, i ja se bojim da ovi ljudi iz Prištine ne znaju šta rade, i da su zbog jeftinih političkih poena na dnevnom nivou spremni na sve - zaključio je Nedimović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.