Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Feb.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra u Prištini protesti, ambasada SAD apeluje da budu bez incidenata

Ambasada SAD-a u Prištini pozvala je vlasti, opozicione stranke i građane da pokažu svoju zajedničku posvećenost budućnosti Kosova time što će osigurati da planirani protesti proteknu u miru.

Opozicija Kosova za sredu je najavila nastavak protesta za smenu ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča postane javno preduzeće.

“Nasilje koči razvoj Kosova i služi samo za odvraćanje pažnje od važnih pitanja sa kojima se zemlja suočava. Konstruktivno, nenasilno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ponašanje, kako u institucijama, tako i na ulicama, predstavlja jedini način za napredak Kosova”, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.

Dodaje se da “građani imaju pravo da vlastima upute svoje primedbe, a vlada je u obavezi da ih sasluša i na njih odgovori”.

“Ekonomski razvoj, zapošljavanje, ilegalna migracija, vladavina prava, korupcija, kao i regionalni i nacionalni odnosi su ozbiljni i komplikovani izazovi, čije rešavanje zahteva veće angažovanje i napore svih na Kosovu, počev od institucija, opozicije, civilnog društva i medija”.

U Prištini, u organizaciji kosovske opozicije na čelu sa pokretom Samoopredeljnje, održana su dva protesta koja su izmakla kontroli. Pogotovo je to bilo prilikom drugog protesta, 27. januara, kada je došlo to sukoba demonstranata i policije prilikom kojeg je preko 90 bilo povređenih.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.