Sudija Blagoje Jakšić ipak zloupotrebio službeni položaj?

Izvor: BKTV News, 25.Feb.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija Blagoje Jakšić ipak zloupotrebio službeni položaj?

Apelacioni sud u Beogradu ponovo je bivšem članu Viskog saveta sudstva sudiji Blagoju Jakšiću izrekao osuđujuću presudu i kaznu od tri godine zatvora povodom optužbi da je zloupotrebio službeni položaj u vreme dok je bio predsednik suda u Kosovskoj Mitrovici.

Takođe mu je izrekao zabranu obavljanja poziva u pravosuđu od dve godine, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Ovo je drugi put da Apelacioni sud posle glavnog pretresa donosi osuđujuću drugostepenu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << presudu za Jakšića i ostale optužene u tom slučaju, kojom preinačuje prvostepenu oslobađajuću presudu Specijalnog suda.

Prvu osuđujuću presudu Apelacionog suda iz decembra 2015. godine u junu je ukinulo po žalbi trećestepeno veće tog suda i vratilo predmet na ponovno odlučivanje. I na ovu drugostepenu presudu Jakšić i ostali imaju pravo da se žale trećestepenom veću Apelacionog suda.

Uhapšen Srbin na Kosovu i Metohiji osumnjičen za ratni zločin

Jakšić i ostali su prethodno u dva navrata prvostepenim presudama Specijalnog suda u Beogradu bili oslobođeni od optužbi.

Apelacioni sud je sada preinačio oslobađajuću presudu i za ostale optužene, pa je Ljubomir Biševac, takođe, osuđen na tri godine zatvora zbog podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja, Dragan Gavrilović i Milorad Laketić na po dve godine zatvora, a Blagoje Čurović na godinu dana zatvora.

Od Biševca je, takođe, presudom naloženo oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim delom od 20 miliona dinara, pa je obavezan da taj iznos uplati u budžet Republike Srbije po pravosnažnosti presude.

Biševac i direktor DTP "Luh" iz Kosovske Mitrovice i Milorad Laketić su osuđeni, jer su 1997. godine zaključili fiktivni ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora u Kosovskoj Mitrovici od 324 kvadratna metra.

Policija pretresla automobil, zbog ono što su otkrili odmah uhapsili vozača i suvozača (FOTO)

Jakšić je osuđen jer je kao predsednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici neutvrđenog dana u leto 2000. ili 2001. godine dao nalog da se falsifikovanjem službene knjige tog suda izvrši overa tog fiktivnog govora, a referenti overe u sudu Blagoje Čurović i Dragan Gavrilović, jer su Jakšićev njegov nalog izvršili.

U presudi se precizira da je Biševac 30. decembra 1997. godine, u Kosovskoj Mitrovici podstrekao direktora oštećenog preduzeća "Luh" iz Kosovske Mitrovice - Laketića da mu pribavi protivpravnu imovinsku, a Jakšić da je u nameri da svom prijatelju Biševcu, omogući pribavljanje imovinske koristi omogućio overu fiktivnog ugovora o kupoprodaji od 30. decembra 1997. godine, iako je znao da Biševac za lokal neće platiti nikakvu cenu, koja ugovorom nije ni bila određena.

Taj ugovor je navodno sačinjen između preduzeća „Luh" kao prodavca i preduzeća u vlasništvu Biševca kao kupca, čime je Biševcu omogućeno prenošenje prava svojine na objektu u Kosovskoj Mitrovici od 324 kvadratna metra.

U obrazloženju presude se navodi da je postupajući po nalogu trećestepenog veća Apelacionog suda, drugostepeno veće tog suda zaključilo da je nesporno utvrđeno da je Biševac poslovni prostor prodao preko preduzeća “T”, po osnovu ugovora od 23. decembra 2002 godine, a koji je overen u Opštinskom sudu u Kosovskoj Mitrovici 24. decembra 2002. godine.

Munjevita akcija policije, zaplena marihuane!

Lokal je, kako se navodi, prodao za 20.040.000 dinara, a iznos mu je isplaćen 25. decembra 2002. godine. To je po stavu Apelacionog suda tržišna vrednost predmetnog poslovnog prostora u leto 2000. ili 2001. godine.

U svom detaljnom obrazloženju, koje je u celosti objavljeno na sajtu, Apelacioni sud je napomenuo da je cenio umišljaj kod svakog od optuženih izvršilaca krivičnog dela a koji ogleda u nameri pribavljanja imovinske koristi za Biševca.

Jakšić je bio uhapšen 23. seprembra 2011. godine i pet i po meseci je proveo u pritvoru do odluke suda da mu dozvoli odbranu sa slobode uz jemstvo od 80.000 evra.

On je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu, a u Visoki savet sudstva izabran je u martu 2010. godine na neposrednim sudijskim izborima.

Jakšić je u tom telu bio zadužen za postupanje po pritužbama neizabranih sudija - koji nisu prošli reizbor 2009. godine.  Nakon pokretanja postupka, Visoki savet je odlučio da nema uslova za njegovo razrešenje sa sudijske funkcije, kao ni iz tog tela.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.