Sud da istraži ubistva i kidnapovanja novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud da istraži ubistva i kidnapovanja novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000.

Ubistva i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. - 2000. godina, što je period koji obuhvata mandat Specijalnog suda za zločine OVK, moraju biti tema istrage Specijalnog tužilaštva i moraju biti procesuirana na Specijalnom sudu, jer je to 14 nerazrešenih slučajeva kidnapovanja i ubistava, smatraju u Komisiji za ispitivanje činjenica o ubistvima novinara.

To je, kako napominju, najveći broj nekažnjivih zločina prema novinarima u Evropi danas.

"Rušenje memorijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obeležja, table na mestu kidnapovanja Đure Slavuja i Ranka Perenića, mora biti efikasno istraženo i procesuirano od strane privremenih tužilačkih i sudskih organa Kosova, jer je i samo negiranje zločina, opravdavanje istog i nedopustivo je", navodi Komisija u saopštenju za medije.

Članovi tog tela smatraju da su potraga za nestalima i razotkrivanje njihove sudbine civilizacijske dužnosti, a kad je reč o novinarima, smatraju da potraga mora biti još izraženija, jer se direktno tiče i slobode novinara i medija.

"Nekažnjivost direktno vodi u cenzuru, samocenzuru, nova ograničenja i pretnje, kao i otvoreno nasilje prema novinarima", poručuju iz Komisije, te očekuju da se što pre osnuje mešovita komisija koja bi se bavila razrešavanjem ovih slučajeva i pritiskom na institucije da se sprovedu efikasne istrage.

Podsećaju, inače, da je sve to iniciralo Udruženje novinara i medija i na albanskom i na srpskom jeziku, te potvrdila i Rezolucija Evropske federacije novinara iz juna prošle godine,

Komisija za istraživanje ubistava novinara navodi i da je započela prikupljanje dokumentacije i informacija o ovim slučajevima, i vrlo rado će ih podeliti sa budućom komisijom kada bude osnovana u Prištini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Specijalni sud za OVK da se bavi i ubistvima novinara na Kosovu i Metohiji

Izvor: Blic, 04.Feb.2019

Komisija Srbije za istraživanja ubistava novinara ocenila je da ubistva i kidnapovanja novinara na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2000. godine moraju biti tema istraga Specijalnog tužilaštva i procesuirana na Specijalnom sudu za "OVK".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.