Stojanović: Obaveza da se ZSO formira kroz četiri meseca

Izvor: RTS, 26.Avg.2015, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Obaveza da se ZSO formira kroz četiri meseca

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović kaže da Zajednica srpskih opština mora da se formira u periodu od četiri meseca i dodaje da su Srbi na Kosovu i Metohiji prezadovoljni postignutim sporazumima. Ističe da jedan deo albanske političke elite i albanske zajednice formiranje ZSO vidi kao pretnju, ali da za tim nema potrebe.
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je u Dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a da je različito tumačenje Beograda i Prištine dogovorenog u Briselu već postala praksa.

"Svako na neki svoj način gleda na to, ali najvažnije je da smo mi prezadovljni onim što je postignuto i ovo je veliki dan za sve nas", napominje Stojanović.
Kaže da svi postignuti sporazumi donose nešto novo i da su veoma važni. 
"Rešavaju dosta problema sa kojima danas živimo. ZSO sada se uokviruje u jednu instituciju koja će imati dobru organizaciju, moraćemo da promenimo život na bolje", ističe Stojanović.
Dodaje da slede pregovori oko Statuta.
"Statut definiše kako će ZSO da funkcioniše, definiše sve njene okvire. Postavljeni su važni principi iz kojih proističe Statut, a u periodu od četiri meseca je obaveza da se formira Zajednica, u tom periodu mora da se definiše Statut i da prođu sve odluke", kaže Branimir Stojanović.
Ističe da je sporazum o telekomunikacijama izazvao puno pozitivnih komentara kao i sporazum o osuguranju vozila.
"Danas je skupo telefonirati, nema mnogo mreža a sada će morati da se vrati potpuna pokrivenost. Neće biti pozivnih brojeva, biće formirana posebna firma i to su vrlo važne stvari koje će dovesti do lakšeg života ovde na KiM", napominje Stojanović.
Dodaje da jedan deo albanske političke elite i albanske zajednice dogovoreno formiranje ZSO vidi kao pretnju.
"Nema razloga da se iko boji ZSO, ona nije okrenuta ni protiv koga, opozicija koja je pokazala nekreativnost sada koristi momenat da destabilizuje situaciju i proba da dođe do vlasti. To je pre svega igra za unutrašnje političke podele", zaključuje Stojanović.
U severnom delu Kosovske Mitrovice sinoć se slavilo, čime su građani izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja četiri sporazuma u Briselu. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stojanović: Formiranje ZSO za četiri meseca

Izvor: B92, 26.Avg.2015

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je da u periodu od četiri meseca mora da se formira Zajednica srpskih opština i definiše statut...Stojanović je u Zvečanu za RTS rekao da je najvažnije držati se činjenica i onoga što piše u sporazumu, da su Srbi prezadovoljni onim što...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.