Stefanović zabrinut zbog izjave nemačkog ambasadora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2013, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović zabrinut zbog izjave nemačkog ambasadora

BEOGRAD -

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je danas da je zabrinut zbog izjave nemačkog ambasadora u Beogradu Hajnca Vilhelma da članstvo Kosova u UN treba što pre da se nađe "na stolu" u Briselu.

"Nemački ambasador je predstavnik ozbiljne države i brinem se ako srpska javnosti i skupština ne znaju ništa o tome, to je opasna stvar", rekao je Stefanović novinarima u parlamentu.

On je dodao da je to problem transparentnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijaloga sa Prištinom i da je očigledno da građani nikad neće saznati u potpunosti o čemu se razgovara.

"Dačić kaže da o tome nije razgovarao, to jest ljudi oko njega, a Priština iznosi neprijatne detalje za koje ne znam da li su tačni", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, iako oni koji su prethodnu vladu optuživali za netransparentnost, mada je javnosti predstavljen svaki detalj svakog dogovora, sada se pojavljuju u medijima, ali se ne zna da li je neko od njih nudio zamenu teritorije, stolicu u UN…

"Da li je istina da će Kosovo dobiti 383 pozivni broj, da li je istina da će ukinuti naše institucije i sud na severu Kosova, na te svari Demokratska stranka nikada nije pristajala i nikada nikakva stolica nikom nije nuđenja", rekao je Stefanović.

On je dodao da je to još jedna u salvi neistina "koje su ispaljivane o prethodnoj vladi", kao što je neistina da je prethodna vlada s dogovarali oficire za vezu, naplatu carina, za šta su dokaz sporazumi.

"Odgovorno tvrdim da nikad o tome ni na jednom mestu nije bilo reči", rekao je Stefanović.

Kada je reč o oficirima za vezu, Stefanović je istakao da oni u diplomatskoj praksi nemaju diplomatski imunitet i ne bave se diplomatskim poslom, već tehničkim - povezuju lakše sporvođenje odluka između dve strane i nemaju diplomatski status i pasoš.

On je dodao da, ukoliko je to zaista tako, treba podržati oficire za vezu, jer će olakšati proces, mada Priština najavljuje imenovanje doskorašnjeg ambasadora Kosova u Švedskoj.

"Nije ambasador i nije diplomatski predstavnik i ako je stvarno tako, ako nije postojao neki dodatni dogovor tipa to je za sad oficir za vezu, a posle ćemo mi to..., mi to ne možemo da prihvatimo", rekao je Stefanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.