Stefanović: Otvorene sve opcije za rešenje pitanja Kosova

Izvor: S media, 25.Sep.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Otvorene sve opcije za rešenje pitanja Kosova

Ahtisarijev plan nije prihvatljiv, mada u sebi ima pozitivnih elemenata koji bi morali pretrpeti značajnu doradu, izjavio Borislav Stefanović. On je naglasio da je Srbija spremni da, kada se uđe u razgovore o severu Kosova, razmotri sve opcije.

Šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da Ahtisarijev plan nije prihvatljiv za Srbiju, ali nije isključio mogućnost da i ta opcija bude prihvaćena kao osnova za razgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ukoliko bi taj dokument pretrpeo značajnu doradu.

On je reagujući na izjav lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, da bi rešenje za Srbe na Kosovu bila primena dorađenog Ahtisarijevog plana, rekao da je manje bitno kako se nešto zove, te da je važno šta je sadržaj.

"Mi smo spremni da kada se uđe u razgovore o severu Kosova prođemo kroz sve opcije tako da i ta može biti korišćena kao osnova za taj razgovor, pri čemu sam Antisarijev plan nije prihvatljiv, mada u sebi ima pozitivnih elemenata koji bi morali pretrpeti značajnu doradu", rekao je Stefanović Tanjugu.

Stefanović: Dobre vesti oko prelaza

Kanadski nedeljnik: Kosovo - beznadežan slučaj

Zarif: Omogućiti slobodu kretanja Kforu i Euleksu

Upitan da li je u Vladi bilo reči o eventualnoj doradi i primeni Ahtisarijevog plana, Stefanović je rekao da se u "Vladi uvek razgovara o svim načinima da se kriza i pitanje Kosova reše".

"Mislim da je potpuno pogrešna predstava koju stvaraju neki analitičari i deo opozicije u javnosti da se o tome ne razgovara, da se ne dorađuju planovi i razmatraju alternative. To je dužnost Vlade i ona se time bavi od svog nastanka pokušavajući da nađe pravo rešenje za Kosovo", rekao je Stefanović.

On je objasnio da bi iz Ahtisarijevog plana za Srbiju bilo prihvtljivo ono što će dovesti do situacije u kojoj bi Srbi na Kosovu imali punu sigurnost da ostanu u svojim domovina i da se osećaju kao da žive u svojoj državi, kao i da imaju svoje institucije.

"Ponovaljam, međutim, da to ne znači da će to biti rešenje jer ima raznih ideja... samo je potrebno da se izjasnimo koja je od njih za nas prihvatljiva", rekao je Stefanović ne isključivši mogućnost da će biti razgovora i na temu dorade Ahtisarijevog plana.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.