Stano: Lajčak pozvao tzv. Kosovo i Srbiju na rundu sastanaka o dinaru

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 15:19

Stano: Lajčak pozvao tzv. Kosovo i Srbiju na rundu sastanaka o dinaru

Portaprol EU Peter Stano izjavio da je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak planirao da organizuje rundu sastanaka Srbije i tzv. Kosova.

Plan je, kako si prenele agencije, da se raspravlja o odluci Kosovske centralne banke (KCB) da ukine korišćenje dinara.

Stano je takođe potvrdio da je Lajčak uputio poziv Prištini i Beogradu za sastanak koji je trebao da se održi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u utorak 27. februara.

"Obično ne komentarišemo prepisku sa partnerima. Međutim, u pozivnom pismu specijalnog predstavnika EU Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo i Srbiju, to je prepušteno stranama", objasnio je Stano u pisanoj reakciji koju je prenela Radio Slobodna Evropa.

Ovi komentari briselskog portparola dolaze nakon što je juče kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi rekao novinarima da je odbio Lajčakov poziv, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, prema njemu "pitanje dinara nije deo dijaloga".

Međutim, Stano tvrdi da je poziv upućen iz Lajčakovog kabineta usledio nakon što se o dinaru već raspravljalo na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, kada je šef evropske diplomatije Žozep Borel imao odvojene susrete sa premijerkom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Drugim rečima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu. Nadamo se da će gospodin Bislimi ceniti trud umesto da neprimereno i neosnovano optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je neprihvatljivo", poručio je portparol Stano.

Dodao je takođe da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rešenja za pitanja između Kosova i Srbije.

Peter Stano je podvukao da odsustvo prethodnih konsultacija znači da u ovom trenutku nema alternative, te da ova "kontraproduktivna" odluka CBK posebno negativno utiče na škole i bolnice.

"To su EU, njene države članice i drugi međunarodni partneri ponovili u bezbroj navrata. Nekonstruktivni stav kosovskih vlasti, neuspeh i nedostatak angažovanja samo dodatno udaljavaju Kosovo od evropske perspektive", poručio je portparol EU.

CBK je donela odluku da jedino sredstvo za gotovinski i platni promet bude evro, čime se ukida srpski dinar. Ovu odluku, koja je stupila na snagu 1. februara, prethodnih dana su kritikovale i druge zapadne zemlje uz zahtev da se odloži njena primena.

Pripadnici srpske zajednice u dinarima imaju razna primanja iz budžeta Srbije a međunarodna zajednica je upozorila da bi odluka Kosova o njegovom ukidanju mogla da podigne i etničke tenzije.

Ovu odluku su kritikovali predstavnici međunarodne zajednice, i pozvali Prištinu i Beograd da rešenje za ovaj problem pronađu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Odluka CBK, prema mišljenju evropskih zvaničnika, ozbiljno je uticala na stanovništvo kosovskih Srba i druge zajednice širom Kosova, posebno na finansijsku podršku koju dobijaju iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.