Izvor: JUGpress.com, 18.Jun.2023, 09:59

Šta se desilo kod Zvečana: Kancelarija za KiM tvrdi da su pripadnici Rosu brutalno pretukli dvoje dece, policija demantuje, lekar kaže da imaju povrede

ZVEČAN-BEOGRAD

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohija saopštila je da su pripadnici kosovskih specijalnih snaga Rosu sinoć u Žitkovcu kraj Zvečana brutalno pretukli dvoje dece – K. R. (15) i D. R. (17).

Oni su ih prisilno zaustavili dok su vozili kvad, maltretirali ih, gurali, a potom i fizički na njih nasrnuli, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, brat i sestra su sa modricama i hematomima u pratnji majke primljeni u Kliničko bolnički >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << centar Kosovska Mitrovica na odeljenje hirurgije, gde im se ukazuje sva neophodna pomoć i sprovodi kompletna dijagnostika.

Dodaje se da će im zbog pretrpljenog stresa i šoka na raspolaganju biti i svaka druga vrsta pomoći i podrške.

„Sada je jasno šta Kurtijeva specijalna policija radi u Zvečanu i uopšte na severu KiM. Oni nisu tu da bi navodno čuvali mir, nego da bi sejali strah među srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da očekuju hitnu reakciju međunarodne zajednice i kažnjavanje počinilaca, jer „dok Srbi nevini stradaju u Kurtijevim kazamatima, ni za jedan napad na Srbe nema kažnjavanja počinilaca“.

„Jedno je izvesno – dok god je Kurtijeva policija na severu KiM, dotle neće biti ni mira ni bezbednosti za Srbe, a stepen njihove ugroženosti mnogostruko se uvećava iz dana u dan“, zaključuje se u saopštenju.

Kosovska policija : Deca nisu pretučena, nije bilo neprofesionalnog ponašanja

Kosovska policija tvrdi u saopštenju da nisu tačni navodi dvoje dece da su ih policajci maltretirali i tukli, nakon što su ih zaustavili na kvadu, i navodi da nije bilo neprofesionalnog ponašanja policijaskih pripadnika u tom slučaju. U saopštenju se navodi da su u subotu u popodnevnim satima, patrole koje su bile na dežurstvu, na putu Izvor-Banjska, naišle na dva četvorotočkaša u kojima se vozilo pet osoba. Jedan motocikl se nije zaustavio na policijski znak i policajci su za njima krenuli pešice, zbog neprohodnog puta. Na oko 150 metara od magistralnog puta, naišli su predmetni motocikl i na dve osobe, saopštili su. Kako se navodi, na toj lokaciji se pojavila i jedna žena, koja je izjavila da je majka dve osobe koje je policija privela.

“Nakon provere lica i vozila (motora), kao i nakon obavljenog policijskog postupka, sve tri osobe su puštene. Vredi istaći da su policijske akcije sprovedene u skladu sa zakonskim procedurama i ni u kom slučaju nije bilo neprofesionalnog ponašanja policije. Različite izjave da je policija tukla dvoje dece su neistinite”, navodi se u saopštenju kosovske policije.

Takođe, navodi se kako kosovska policija u skladu sa svojim nadležnostima obrađuje svaku žalbu koja je upućena i obaveštava Policijski inspektorat Kosova.

Dečji hirurg: Deca u stanju šoka, nisu životno ugrožena

Dečji hirurg dr Boban Mitrović rekao je da su deca u stanju velikog psihičkog šoka, ali su stabilno i nisu životno ugrožena.

“Po njihovim rečima, javili su se zbog povreda zadobijenih od strane kosovske policije. Oni su se vozili motociklom, odnosno kvadom, u okolini sela Rudine i po njihovim rečima brutalno su pretučeni. Dečak je dobio više udaraca u predelu glave i udarac nogom u predelu slabina, dok je sestra koja je bila suvozač, brutalno skinuta sa motora i vučena po zemlji pri čemu je zadobila kontuzione povrede desnog ramena”, rekao je Mitrović, prenosi Kosovo online.  (kraj) SA/MN

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.