Izvor: RTS, 27.Nov.2020, 01:12

Srpskoj porodici iz Preoca kod Gračanice treći put opljačkana kuća

Nastavljen je niz incidenata u opštini Gračanica, a ovoga puta, nepoznati počinioci upali su i opljačkali kuću porodice Simić u Preocu. Direktor Kancelarija za Kosovo i metohiju Petar Petković izrazio je veliku zabrinutost za bezbednost Srba u centralnom delu Kosova i Metohije.
Siniša Simić za Kosovo onlajn navodi da je ovo treći put kako mu obijaju kuću, a kosovska policija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do sada nijednom nije uspela da pronađe lopove.
"Šteta nije velika, ali deca su se puno potresla. Iskreno, izgubio sam i volju da živim ovde, treći put se ovo dešava, svega mi je preko glave. Sve će da se nadoknadi, ali nervoza i strah, to ne može da se nadoknadi. Bila je policija, doći će ponovo, ali ne znam više šta da kažem", kaže Simić.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović za navodi da je ovo jedan u nizu incidenata, i da su više puta apelovali na policiju i bezbednosne strukture da zaštite srpsko stanovništvo.
"Jednostavno, bezbednost je veoma bitan faktor za srpski narod na KiM i povezan je sa opstankom našeg naroda ovde. Nastavićemo kao opština da apelujemo na policiju da vidimo koje to mere mogu da se preduzmu kako bi se zaustavili ovi incidenti, jer ovo je treći put da obijaju kuću gospodinu Simiću. I kada počinioci svaki put prođu nekažnjeno, to ih samo ohrabruje da nastave da čine ta dela", kaže Popović.
Petković: Zahtevam od međunarodnih predstavnika da zaštite srpski narod južno od IbraPetar Petković je, nakon večerašnje provale u kuću porodice Simić u Preocu još jednom izrazio veliku zabrinutost za bezbednost Srba u centralnom delu Kosova i Metohije, gde je poslednjih dana u toku kampanja zastrašivanja našeg naroda, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
"Zahtevam od međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji da hitno i neizostavno preduzmu mere kako bi srpski narod južno od Ibra bio zaštićen od provokacija i napada ekstremista", kazao je Petković.
U kontekstu poslednjih "ekstremističkih izjava takozvane ministarke inostranih poslova samoproglašenog Kosova Meljize Haradina"j, navodi da je jasno da "sasvim opravdano govorimo i o postojanju političkih inspiratora incidenata u Gračanici i okolini".
"Neverovatno je da je nekome u 21. veku potrebno objašnjavati i dokazivati da su napadi na jedan miroljubiv narod, njegove simbole, identitet i imovinu anticivilizacijski gest na koji se mora odgovoriti odlučno i bez odlaganja", napominje Petković.
Dodaje da će Srbija nastaviti da snagom razuma i argumenata "gasi plamen omraze i sukoba koji albanski ekstremisti na Kosovu i Metohiji pokušavaju da raspale".
"Dok oni pale srpsku trobojku u centru Gračanice, albanski poslanik u Skupštini Srbije maše zastavom Albanije protestujući zbog navodne ugroženosti i obespravljenosti svojih sunarodnika, i ta slika najrečitije opisuje ko je u regionu zaista ugrožen, a ko je pretnja miru i stabilnosti. Snaga Srbije je u odgovornosti i uzdržanosti i nastavićemo da se za mir i šansu da region u kojem živimo ima bolju budućnost, borimo svim sredstvima", naveo je Petković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Treći put...Deca su se potresla. Iskreno, izubio sam volju"

Izvor: B92, 27.Nov.2020

Preoce, Gračanica -- Nastavljen je niz antisrpskih incidenata u opštini Gračanica, a ovoga puta, nepoznati počinioci upali su i opljačkali kuću porodice Simić u Preocu...Siniša Simić je za Kosovo onlajn rekao da je ovo treći put kako mu obijaju kuću, a kosovska policija do sada nijednom nije...

Nastavak na B92...

"NERVOZA I STRAH NE MOGU DA SE NADOKNADE" Porodica Simić iz Gračanice ponovo meta antisrpskih napada (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2020

- Deca su se mnogo potresla. Iskreno, izgubio sam i volju da živim ovde - rekao je Simić...Niz antisrpskih incidenata u opštini Gračanica nastavljen je i juče - nepoznati počinioci upali su u kuću porodice Simić u Preocu i opljačkali ih...Siniša Simić je rekao da je ovo treći put kako mu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.