Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje

Izvor: Blic, 13.Mar.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje

Mnogi mediji na srpskom jeziku na Kosovu mogli bi uskoro da budu ugaššeni zbog malog tržžiššta i finansijske neodržživosti - jedan je od zaključaka debate u Kosovskoj Mitrovici o položžaju srpskih medija.

Novinarka Tanja Vujisić izjavila je da lokalni mediji nemaju dovoljnu podrššku donatora iz medunarodne zajednice, ali ni podrššku iz Beograda i da se boji da bi moglo da dođe do gaššenja nekih medija na Kosovu.

Ona smatra da se medijima koji emituju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << program na srpskom jeziku mora pružžiti podršška kako bi te redakcije postale informativne i izražava bojazan da će se odlaskom ljudi sa Kosova gasiti i mediji i da bi moglo da ih ostane samo nekoliko na severu Kosova, Štrpcu i Gračanici.

U debati koju je organizovala NVO “Aktiv”u okviru “Mitrovičkog drušštvenog kluba”, Vujisićeva, koja je dopisnica Radio Beograda, istakla je da srpski novinari na Kosovu imaju problem sa kosovskim institucijama koje zanemaruju činjenicu da je srpski jezik zvaničan.

- “Saopšštenja na srpskom jeziku koja dobijamo iz kabineta kosovske predsednice Atifete Jahjaga jako su, u najmanju ruku, čudna. Nju su potpisivali kao “njena ekselencija”, Božžic uvek čestita kao Uskrs, Uskrs kao Božžic. To su sve problemi koji se deššavaju godinama unazad”- rekla je ona.

Biljana Radomirović novinarka “Politike” istakla je da biti novinar na Kosovu i u drugoj sredini u centralnoj Srbiji ili regionu nije isto.

“

- Ovde je jako tešško, ustvari žživimo sudbinu ovog naroda. Nije isto biti novinar u Jagodini i na Kosovu i Metohiji jer nama ovde radni dan traje 24 sata, stalno smo pod stresom, što je u stvari jedan od najvećih problema svih novinara” - naglasila je Radomirović.

Predsednik Drušštva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić je istakao da su srpski mediji na Kosovu “višše slobodni nego neslobodni” ali ne zato što žživimo u uređenom demokratskom drušštvu, već zato ššto novinari nisu dovoljno zagrebali ispod površšine - kaže Ničić.

- Često izešštavamo površšno o nekakvim protokolima, prenosimo izjave, malo ima istražživačkih priča i kritičkog izvešštavanja i na kraju nema potrebe da neko gušši slobodu ako ga niste dirnuli tamo gde boli ”- rekao je Ničić.

Ničić, koji je i dopisnik “Glasa Amerike” sa Kosova, je naglasio da Srbi na Kosovu nemaju TV i radio stanicu koja svojim signalom pokriva celu teritoriju Kosova, novinsku agenciju, ali ni dnevni list, a da je RTK2 u stvari kablovska televizija.

- “Nedostatke smo pokuššali da nadoknadimo formiranjem nezavisne TV mrežže koju čine: TV Most, TV Herc, TV Puls, TV Mir i Produkcija “NEW Press” i kroz tu mrežžu pokriva se oko 90 odsto teritorije Kosova ”- rekao je on.

Napomenuo je da je formirana i radijska “KOSMA” mrežža koju čine Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice, Radio KIM iz Čaglavice, Herc iz Štrpca, Radio Goražždevac i Radio Klokot koji svakodnevno u 17 časova emituju zajednički dnevnik, čime je nekako nadoknađen nedostatak radio stanice na srpskom jeziku koja pokriva celo Kosovo.

Na Kosovu postoji 25 radio stanica koje emituju program na srpskom jeziku, šest  televizija, ne računajuci kanal Javnog servisa RTK2 na srpskom jeziku, jedan nedeljnik “Jedinstvo”, nekoliko portala na srpskom jeziku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2015

Mnogi mediji na srpskom jeziku na Kosovu mogli bi uskoro da budu ugašeni zbog malog tržišta i finansijske neodrživosti - jedan je od zaključaka debate u Kosovskoj Mitrovici o položaju srpskih medija...Novinarka Tanja Vujisić izjavila je da lokalni mediji nemaju dovoljnu podršku donatora iz međunarodne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.