Srpski članovi kosovske vlade protiv razrešenja Marića

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski članovi kosovske vlade protiv razrešenja Marića

Zvaničnici Vlade Srbije i srpski članovi kosovske vlade protive se razrešenju Ljubomira Marića sa mesta ministra za lokalnu upravu i administraciju, i očekuju opoziv takve odluke. Smatraju da novoimenovani srpski predstavnici u vladi ne treba da prihvate obavljanje tih dužnosti.
Srbi duže od dva meseca ne učestvuju na sednicama kosovske vlade i skupštine, nezadovoljni odnosom albanske većine. Umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da razmotre razloge njihovog bojkota, iz kosovske vlade stižu odluke o razrešenju jednih i postavljanju drugih Srba. 

Potpredsednik kosovske Vlade Branimir Stojanović kaže da je očigledno da partneri žele da se pozabave dodatnim stvaranjem haosa
"Očigledno je da žele da pomognu onima koji u srpskoj listi stvaraju nejedinstvo, i što se ne bavimo onim oko čega smo se dogovorili a to je naš koalicioni sporazum, već što se neki time bave da podele Srbe i da među Srbima nađu one sa kojima bi mogli da sprovode svoje marifetluke. Ono što je sigurno, oni koji su u ovome učestvovali od strane Srpske liste neće proći bez posledica i trpeće konsekvence", kaže on.
Kosovski premijer tvrdi da je odluku doneo na predlog i uz konsultacije sa poslanicima Srpske liste u skupštini.
Iz srpske liste je stiglo saopštenje kojim se demantuje Isa Mustafa i od njega traži odgovor po kom osnovu je doneo odluku  i zašto njegova administracija obmanjuje javnost dezinformacijama da je to učinjeno u dogovoru sa Srpskom listom.
Iz Vlade Srbije poruka da su šokirani odlukom o razrešenju Ljubomira Marića i objašnjenje.
"Smena Ljubomira Marića je vrlo ozbiljna stvar. Ljubomir Marić je bio dobar ministar. Ljubomir Marić je član SNS-a i nijedan član SNS-a u pokrajinskom parlamentu nije učestvovao u pokušaju njegove smene. Smena Ljubomira Marića je izvedena bez konsultacija s legitimnim srpskim predstavnicima na KiM u konsultaciji verovatno jedne manje političke grupe sa delom Albanaca. Potpuno je neprihvatljivo da srpski ministri i srpski predstavnici budu smenjivani na osnovu konsultacija sa albanskim političkim liderima a ne sa drugim Srbima", kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Đurić je najavio susret sa političkim predstavnicima Srba i pomoć da se problem reši. Poziva na opoziv odluke, a novoimenovanim Srbima da ne prihvate dužnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.