Srpska pomoć iz Skadra stigla na Kosovo

Izvor: RTS, 23.Jul.2013, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska pomoć iz Skadra stigla na Kosovo

Pomoć u hrani i odeći Srbima iz Uroševca, Srbice, Novog Brda i Prizrena stigla je od Srba iz Skadra. Njima je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin poručio da će se zalagati da dobiju ista prava kao što ih imaju Albanci u Srbiji.

Srbi iz Skadra u Albaniji sakupili su pomoć u odeći i hrani za Srbe iz Uroševca, Srbice, Novog Brda i Prizrena. Srbima iz Albanije direktor Kancelarije za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Metohiju Aleksandar Vulin poručio je da će se zalagati da dobiju ista prava kao i Albanci u Srbiji.

Okupljeni oko Srpskog pravoslavnog udruženja "Jovan Vladimir" Srbi iz Skadra prvi put ovako nešto čine za svoje sunarodnike na Kosovu.

Predsednik Privremenog tela opštine Prizren Zoran Boškoćević prijatno je iznenađen što je pomoć stigla baš od Srba iz Albanije.

"Ovo je jedno od najprijatnijih iznenađenja koje sam doživeo od kako sam na funkciji, pogotovo zbog mesta iz kog je stigla i od kojih ljudi je stigla ta pomoć", rekao je Boškoćević.

Sa Srbima iz Albanije sastao se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, a oni su preneli Vulinu da nemaju ni približno prava u Albaniji, koliko ih imaju Albanci u Srbiji.

Vulin je poručio da Beorgad traži za Srbe u Albaniji ista prava koja je Srbija dala Albancima.

"I kada neko govori o tome da treba izjednačavati posle briselskog sporazuma prava naših državljana Albanaca i prava naših državljana na severu Kosova i Metohije, ja ne mogu, a da ne zapitam kada ćemo moći da izjednačimo prava naših državljana Albanaca u Preševu i Bujanovcu sa pravim Srba u Republici Albaniji", rekao je Vulin.

Grupa Srba iz Albanije će tokom posete Kosovu obići i nekoliko srpskih verskih objekata i spomenika kulture.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.