Srbi zamrzli učešće u Prištini

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi "zamrzli" učešće u Prištini

Srbi neće u narednim danima učestvovati u radu kosovskih institucija, rekao je za B92 zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

On je naveo da će o daljim koracima biti odlučeno nakon konsultacija na svim nivoima i predstojeće runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

"Neće se u Briselu odlučivati da li ćemo mi učestvovati. Mi ćemo obaviti razgovore sa ljudima na svim nivoima, a odluka se ne sme doneti na prečac", rekao je Stojanović u Kažiprstu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Stojanović smatra da smena ministra Aleksandra Jablanovića jeste zloupotreba i prelivanje političke nestabilnosti na Kosovu, koja traje još od izbora.

"To je nastavak krize koju smo gledali pred stvaranje vlade. Nezadovoljstvo se sada prelilo ka jednom srpskom ministru", rekao je on.

Na pitanje da li su Jablanovićeve izjave neoprezne i da li se snašao na svojoj poziciji, Stojanović je rekao da je jasno da je izjava zloupotrebljena.

"Malo je vremena prošlo da kažemo da li se bilo ko od nas snašao. Izjava je zloupotrebljena kako bi se sakrile prave dubine nestabilnosti koje postoje u društvu. Mi ne želimo da sudelujemo u tome", rekao je on.

Ističući da Jablanović nije divljacima nazvao Albance, nego ljude koji su kamenovali Srbe iz Đakovice, on je rekao da su ogromne razlike između onoga što se čuje na terenu i što govore kosovski zvaničnici.

"Važan trenutak biće i formiranje Zajednice srpskih opština, da vidimo da li postoji iskrena želja da se prema Srbima ophodi na ispravan načini ili su to samo reči koje se govore na određenim mestima", rekao je on.

Na pitanje šta će biti sa crkvom u Prištini, hoće li ona biti srušena, ili legalizovana, Stojanović je rekao da je ona izgrađena sa svim potrebnim dozvolama početkom devedesetih.

"Nema potrebe da se legalizuje, a to što neko proizvoljno tumači zakone je drugo pitanje. Nije ni prvi ni poslednji put da se to pitanje podiže, a to se dešava kada vlasti u Prištini nemaju odgovore na suštinska pitanja za Albance", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbi zamrznuli sudjelovanje u kosovskim institucijama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2015

Srbi neće u narednim danima sudjelovati u radu kosovskih institucija, rekao je za B92 zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović...On je naveo da će o daljim koracima biti odlučeno nakon konzultacija na svim nivoima, i predstojeće runde razgovora u Beograda i Prištine u Bruxellesu..."Neće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.