Srbi su kao hobiti: Ekonomista tvrdi da je Gospodar prstenova zasnovan i na srpskoj istoriji

Izvor: Blic, 11.Apr.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi su kao hobiti: Ekonomista tvrdi da je "Gospodar prstenova" zasnovan i na srpskoj istoriji

Izdavačka kuća "Laguna" sinoć je predstavila roman "Čajni klub profesora Nikolića", ekonomiste Bojana Medića (35), u kojem je autor našao "bezbroj analogija" između remek dela epske fantastike "Gospodar prstenova" i srpske istorije, od Kosovske bitke do bitaka iz Prvog svetskog rata.

Kao urednik izdanja se potpisao književni kritičar Petar Arbutina, koji je u Medićevom literarnom prvencu prepoznao potencijalni hit.

Arbutina je svoj izbor obrazložio tvrdnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je mladi autor ponudio novo i nadasve originalno čitanje Tolkinovog "Gospodara prstenova", nalazeći bezbroj analogija između remek dela epske fantastike i srpske istorije, od Kosovske bitke do bitaka iz Prvog svetskog rata.

Prema rečima Arbutine, autor je pokazao spisateljsku umešnost da ne upadne u zamku istoričnosti i dokazuje da se Tolkin inspirisao srpskim junacima i njihovim bitkama prilikom pisanja "Gospodara prstenova", u kome se Hobiti bore protiv imperija zla kao Srbi protiv Turaka, a kasnije protiv Austrougarske i Nemačke.

Ne osporavajući da je Tolkin pošao od keltskih mitova i homerskog epa, Arbutina se slaže sa Medićem da ima osnova za njegovu tezu da je herojsko držanje male srpske vojske, o kome se tokom Prvog svetskog rata puno pisalo i u Velikoj Britaniji, ostavilo dubok utisak na oskfordskog profesora, što nije moglo a da se ne odrazi na njegovo pisanje po završetku rata.

Arbutina dozvoljava da se nekima neće svideti neobična Medićeva teza, ali i da će biti mnogo više čitalaca, i među onima koji vole Tolkina, koji će je prihvatiti.

- Roman je dijalog između profesora Nikolića i njegovog učenika Dušana u školskoj biblioteci o mogućoj vezi između Hobita i srpskih vojnika, Aragorna i Karađorđa, Okruga i Srbije, demonskih Orka i Turaka Osmanlija - smatra Arbutina.

Medić je objasnio da je na ideju o analogijama između Tolkinovog dela i srpske istorije došao gledajući kraj filmske verzije "Gospodara prstenova", kada družina Hobita uništava prsten kao simbol moći. On je ispričao da je tokom tri godine istraživao srpsku istoriju i tragao za paralelama u "Gospodaru prstenova " i pisao roman. Nakon što je "Laguna" prihvatila da ga objavi, dorađivao je rukopis još pola godine.

Naslov knjige je, prema rečima Medića, asocijacija na "Čajni klub" u oksfordskoj biblioteci, gde su se okupljali Tolkin i prijatelji, kao što je ime profesora Jovan T. Nikolić "srpska verzija" Džona Tolkina.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.