Izvor: RTS, 02.Feb.2023, 09:50

Srbi i sela Dren ne odustaju od protesta, traže hitnu obustavu radova

Žitelji sela Dren i drugih zaselaka kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Traže momentalno obustavljanje radova.
Kako javlja reporter RTS-a, više desetina pripadnika kosovske policije bilo je jutros u selu Dren kod Leposavića.

Stigli su na mesto gde su i noćas protestovali meštani vlasnici imanja na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojima su počeli pripremni radovi za izgradnju baze specijalne granične policije.
U međuvremenu su se povukli, ali je deo policijskih snaga ostao na mestu izvođenja radova.
Srbi su i dalje okupljeni i traže hitnu obustavu radova.
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, Unmika, OEBS-a i komandantu Kfora.
"Predsednik Srpske liste Goran Rakić u ime srpskog naroda i vlasnika zemlje koja se otima nelegalnom eksproprijacijom Vlade Aljbina Kurtija, uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, Unmika, OEBS-a i komandantu Kfora", ističe se u saopštenju.
U pismu je, kako se navodi, "jasno ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, te da je ovaj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti i srpski narod koji živi na severu Kosova i Metohije i da se ovi jednostrani potezi razumeju kao institucionalno nasilje i otimačina srpske zemlje od srpskih domaćina".
"Ujedno su u pismu svi pozvani da hitno zaustave ove nelegalne postupke i spreče dalje ugrožavanje mira, pravne i fizičke sigurnosti našeg naroda od strane režima Aljbina Kurtija", zaključuje se u saopštenju.
Odluka o eksproprijaciji doneta 16. januaraUz prisustvo policije počeli su radovi na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je, prema odluci vlade u Prištini, izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.
Odluku o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku, bez saglasnosti vlasnika, donela je vlada u Prištini 16. januara, a nakon 10 dana obavestila i lokalnu samoupravu sa detaljima o kojim je parcelama reč.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.