Srbi i dalje napuštaju Kosovske bezbednosne snage

Izvor: B92, 03.Nov.2019, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbi i dalje napuštaju Kosovske bezbednosne snage"

Beograd -- Kosovski ministar odbrane Rustem Beriša izjavio je da Srbi i dalje usled pritiska Beograda napuštaju Kosovske bezbednosne snage (KBS).

Beriša je najavio i da su od januara 2020. predviđene nove regrutacije i da bi broj srpskih pripadnika KBS mogao da se poveća, prenosi portal KoSSev.

Trenutno u KBS radi 54 pripadnika srpske zajednice, kako je Beriša naveo za Ekonomia Online, zbog raznih vidova pritisaka u koje spadaju i zadržavanje na prelazima i bacanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bombi na privatnu imovinu pripadnika KBS iz srpske zajednice, od 1. januara ove godine KBS je napustilo 18 Srba.

"Prema informacijama koje imam, do sada je oko 70 njih napustilo KBS. Mali problem za novozaposlene sada predstavljaju zakonska ograničenja odnosno kriterijum starosti 18-23 godine koji je stupio na snagu sa novim zakonima", rekao je Beriša i dodao da oko sedam odsto pripadnika KBS dolazi iz manjinskih zajednica i da se taj standard odnosi na sve.

Prema njegovim rečima oko 200 mladića bilo je zainteresovano da budu deo KBS, a nova regrutacija predviđena je za januar 2020. godine.

"Poslednji ciklus regrutacije imao je za cilj da dostignemo 2.500 aktivnih regruta. Kako je predviđeno planom transformacije, sledeće godine počinjemo novu regrutaciju kako bismo povećali broj na preko 2.500 aktivnih regruta", rekao je Beriša.

Decembra prošle godine Skupština Kosova je usvojila paket od tri zakona kojim je, kako je vlada tvrdila, otpočeo desetogodišnji proces transformacije KBS u Vojsku Kosova.

Dva zakona odnosila su se na pravila službe KBS i njihov mandat, a jedan zakon je transformisao kosovsko Ministarstvo KBS u Ministarstvo odbrane.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.