Srbi da se međusobno ne optužuju po pitanju Kosova

Izvor: B92, 08.Jan.2021, 20:03

"Srbi da se međusobno ne optužuju po pitanju Kosova"

Srbi ne bi trebalo međusobno da se optužju po pitanju Kosova jer vreme radi za nas, kaže bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović

Jovanović ocenjuje da vreme ne radi za promotere kosovske nezavisnosti.

"Svaka vrsta defetističkog razmišljanja zbog sadašnje status kvo situacije, koja je nepovoljna za Srbiju, ne znači da je to pomoć Srbiji. Ne vredi da se Srbi međusobno optužuju. To ne vodi ničemu. Ne bi trebalo ideju srpskog jedisntva da dovode u pitanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez obzira ko su, na kojim položajima i pozicijama su. Sada imamo za saveznika vreme. Vreme ne radi više za naše protivnike, za one koji su promoteri Kosova kao nezavisne države“, rekao je Jovanović reagujući na polemiku predsednika SANU Vladimira Kostića i vladike Grigorija o tome da li je Kosovo srpsko.

Jovanović je podsetio da je Kosovo izdvojeno iz Srbije „zločinačkim aktom koji je NATO izneo, čime je bitno povredio rezoluciju UN o definiciji zločina protiv mira.“

"NATO je to učinio snagom svoje sile. Zahvaljujući punoj dominaciji u UN izdejstvovao je Rezoluciju 1244. koja je ipak vrhovnu vlast na KiM dala UN, a ne NATO ili SAD“, rekao je Jovanović.

On je ukazao da nijedna država u modernoj istoriji nije pristala na nasilno, nelegalno otimanje svoje teritorije, i priznanja te teritorije kao nezavisne države.

"Ima puno primera koji to pokazuju. Recimo Ataturkova Turska je dvadesetih godina osvojila i integrisala aleksandrijski Sandžak. To je provincija Hataj sada u Turskoj. I dan danas je to spor. Sirija i posle 100 godina nije odustala od svog dela teritorije. Odustajanje od prava na svoju teritoriju je nešto što nije zabeleženo u modernoj istoriji. To što mi nismo u mogućnosti da povratimo tu teritoriju u ovim okolnostima ne znači da u nekim drugim ona neće potpasti pod naš faktički suverenitet, a ne samo pravni“, kaže Jovanović.

On navodi da to što je NATO uspeo da proizvede nezavisnost Kosova, ne znači da je uspeo da izdejstvuje priznanje svih evropskih država niti svih država sveta.

"Tako nešto Amerika ne može beskrajno da prihvati, tim pre što se u međuvremenu Srbija afirmisala ekonomski, politički, kulturno, stabilizovala vojno, i postaje i u očima SAD značajniji geopolitički kvalitet nego samo Kosovo. U sadašnjoj geopolitičkoj utakmici koju Amerika ima sa drugim centrima moći na Balkanu, značaj Srbije raste i može u perspektivi da se pomiri sa Srbijom vraćajući joj teritoriju, kako bi ojačala svoj geopolitički uticaj na Balkanu“, rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.