Smanjuju se zalihe hrane i lekova, rastu strah i zebnja na Kosmetu

Izvor: RTS, 02.Dec.2018, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuju se zalihe hrane i lekova, rastu strah i zebnja na Kosmetu

Prošlo je 12 dana od kada su prištinske vlasti podigle taksu na 100 odsto na robu iz Centralne Srbije. Svih životnih namirnica ima, ali je pitanja do kada će ih biti, javlja dopisnik RTS-a iz Kosovske Mitrovice. Srbi koji žive u "enklavama" osećaju dodatni pritisak i sve više strahuju za svoju egzistenciju.
Jedanaesti dan od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, život na severu Kosova samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naizgled protiče uobičajeno. Sve institucije funkcionišu - od vrtića, škola, fakulteta, komunalnih službi, zdravstvene zaštite, ali ne pristiže dnevna beogradska štampa.

Svih životnih namirnica ima, ali je pitanja do kada će ih biti, javlja dopisnik RTS-a. Troše se poslednje zalihe i svakim danom ih je sve manje i manje.
Upravo zbog toga Srbi na Kosmetu su odlučni da mirno i dostojanstveno utiču na međunarodnu zajednicu da napravi pritisak da se ekonomska blokada Prištine ukine jer može izazvati humanitarnu katastrofu.
Taj njihov apel je danas i na spomeniku knezu Lazaru gde je postavljen bilbord na kome piše - 100 posto takse, nula posto slobode, čime još jednom šalju poruku da ne žele da im budu ugrožena osnovna ljudska prava i dostojanstvo. 
Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su juče protest ispred studentske menze.
Oni su golubovima pismonošama poslali poruke u Njujork, Vašington, London, Brisel, Berlin i Pariz u kojima zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno spreči humanitarnu katastrofu na KiM tako što će, kako su naveli, ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije.
Nemanja Biševac, student prorektor rekao je da danas neće biti protesta jer žele da pruže priliku Evropskoj uniji i ostatku međunarodne zajednice da utiče na Prištinu da ukine svojvrsni harač u 21. veku.
"Narednih dana organizovaćemo proteste i performanse, i svaki novi protest slaće jaču poruku", rekao je Biševac.
Prema njegovim rečima, studenti za sada imaju dovoljno hrane, nastava se odvija redovno po predviđenom planu i programu, a do kada će to trajati ne može da se predvidi.
Rastu cene, strah i zebnja u enklavama
Srbi koji žive u "enklavama", okruženi "albanskim" selima, uz stalni strah za bezbednost, uvođenjem taksi osećaju dodatni psihološki pritisak i sve više strahuju za svoju egzistenciju.  
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ističe za Tanjug da je narod dosta uznemiren i dodaje da je za sada snabdevenost dobra, ali da svi razmišljaju do kakvih posledica može doći sutra. 
"Imamo rezerve od ranije, magacini su bili dosta dobro snabdeveni. Za sada nema nekih prevelikih pomeranja što se tiče cena, ali to ne znamo dokle će da potraje i već u narednom periodu može doći do poskupljenja određenih namirnica. Mi smo u kontaktu sa trgovcima, oni su dosta zabrinuti i svi očekujemo da će ovo ludilo što pre stati", navodi Popović i kaže da namirnica ima za pet do šest dana.  
U Prilužju je slična atmosfera, zebnja i strahovi.
Doktor Doma zdravlja "Obilić" Mirko Mašić, koji sa tri sina i suprugom živi u toj opštini, kaže da život u Prilužju nije jednostavan, kao i da novonastali problemi stvaraju dodatni psihološki pritisak na celokupno stanovništvo. 
U Babinom mostu Dragan Dančetović, nadzorni tehničar u lokalnoj ambulanti, kaže da ta ustanova funkcioniše u sistemu zdravstvenog sistema Republike Srbije, te da u njoj primarnu zdravstvenu zaštitu pružaju meštanima Graca, Miloševa i Babinog mosta.
Navodi da kod njih dolaze i Albanci da se leče, te da oni u okviru svojih mogućnosti, ne odvajaju pacijente po nacionalnosti i ukazuju primarnu zdravstvenu zaštitu svima. 
Upitan kako je živeti u Babinom mostu, Dančetović kaže da s jedne strane to predstavlja zadovoljstvo, jer su ostali na svojim ognjištima, kao i zbog toga što je Babin most staro selo, koje se spominje još za vreme Kosovske bitke. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

I JUŽNO OD IBRA - STRAH Srbi u enklavama osim muke sa VISOKIM CARINAMA brinu za svoju egzistenciju

Izvor: Blic, 02.Dec.2018

Takse na robu iz Srbije od 100 odsto dodatno su otežale život Srba južno od Ibra, već su povećale cene, ali i - strah.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.