Smanjen broj amandmana na rezoluciju EP o Srbiji

Izvor: RTS, 26.Sep.2018, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen broj amandmana na rezoluciju EP o Srbiji

Poslanici Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove dogovorili su se o 27 amandmana na Nacrt teksta rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je ranije podneo izvestilac Dejvid Makalister, objavio je portal European Western Balkans. Prvobitno je podneto 239 amandmana, a posle pregovora poslaničkih grupa broj je sveden na 27.
Amandmani o kojima će sutra raspravljati u najvećoj meri tiču vladavine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prava u Srbiji, odnosa sa Rusijom i dijaloga sa Kosovom.

Odbor bi finalni tekst rezolucije o Srbiji trebalo da usvoji između 8. i 9. oktobra, a završno glasanje očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog pralmenta koje se održava 28. i 29. novembra u Briselu.
Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, poslanici su kroz amandmane insistirali na sporazumu koji je u skladu sa međunarodnim pravom i obezbeđuje stabilnost u regionu.
Više poslanika je kroz zajednički amandman poručilo da se "svaka promena postojećih, međunarodno priznatih granica, može voditi samo kroz sveobuhvatnu debatu u okviru procesa rada na pravno obavezujućem sprazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz punu podršku svih učesnika".
Evropski parlament smatra da dijalog kojem posreduje Evropska spoljnopolitička služba nudi okvir za postizanje sporazuma izmedu Srbije i Kosova i da bi bilo koji sporazum mogao biti prihvatljiv samo ako se uzajamno usaglasi, uzimajući u obzir ukupnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo, navodi se u amandmanima, prenosi European Western Balkans (EWB).
Poslanici Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove (AFET) ukazali su na neophodnost jačanja vladavine prava u Srbiji kao fundamentalne vrednosti EU, uključujući nezavisnost pravosuđa, slobodu izražavanja i nezavisnost medija u Srbiji, jačanje ekonomske politike, bolju zaštitu prava radnika - prevashodno žena i mladih, kao i zaštitu opštih prava žena, dece, pripadnika romske populacije i ugroženih manjinskih grupa.
U amandmanima se osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića i naglašava "potreba za stvarnom saradnjom kosovskih i srpskih istražitelja i za međunarodnu podršku, kako bi počinioci bili izvedeni pred lice pravde".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.