Skupština Kosova o dijalogu, deklaracijama, podeli, goveđem gulašu...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2018, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Kosova o dijalogu, deklaracijama, podeli, goveđem gulašu...

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pozvao poslanike Skupštine Kosova na nacionalni konsenzus o dijalogu sa Srbijom, dok su u raspravi u Skupštini Kosova poslanici opozicije predložili donošenje rezolucije o nastavku tog dijaloga.

Haradinaj je rekao da svi treba da preuzmu odgovornost i učestvuju u završnoj fazi dijaloga, javlja Glas Amerike.

"Treba zajedno da donesemo odluku o ovom procesu. Uzmite učešče u procesu i nemojte misliti da se kroz ovaj proces možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetiti jedni drugima. Unutrašnja politička previranja su neprestana i ona se nastavljaju čitavog života", rekao je Haradinaj.

Poslanici opozicionih partija u Skupštini Kosova predložili su tri teksta Rezolucije o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Pokret Samoopredeljenje traži da se prekine aktuelni format dijaloga sa Srbijom, jer se, prema njima, on vodi o unutrašnjim pitanjima Kosova, Demokratski savez Kosova predlaže da se prvo održe parlamentarni izbori pa da se nastavi dijalog, dok Socijaldemokratska partija zahteva da Skupština Kosova preuzme odgovornost za dijalog.

Na zasedanju kosovskog parlamenta u ponedeljak bilo je reči i o podeli Kosova kao mogućoj temi u briselskom dijalogu.

"Hašim Tači je majstor manipulacije javnim mnjenjem, postavio je temu podele Kosova kako bi postigao efekat da kada se prihvati suštinska autonomija za Srbe na Kosovu, on će reći - ja sam spasilac podele Kosova. Ne postoji podela Kosova, to je laž, to je prevara, to je samo koncept straha i panike", rekao je Dardan Molićaj, poslanik Socijaldemokratske partije.

Poslanik Nisme Miljaim Zeka tvrdi da je podela Kosova kao rešenje veoma aktuelna tema.

"Postavlja se pitanje bolnih kompromisa. Da li će biti na stolu pitanje podele Kosova? Ja vam kažem, da - biće na stolu i tu nema diskusije. I ta razmena teritorija - nemojte da mislite da je Ljutfi Haziri to izmislio, da nije veliki međunarodnik rekao tu opciju, on ne bi ni u snu smeo da pomene to. Neko od Amerikanaca mu je rekao to, jer Amerikanci jasno kažu da u dijalogu nema crvenih linija", rekao je Zeka.

Zeka je pozvao političke stranke da izrade zajedničku platformu za dijalog u Briselu.

On je rekao da političari u parlamentu ne smeju da stvore političku klimu kojom bi Brisel i Vašington okrenuli leđa Kosovu, jer bi to kako je naveo, bila najteža cena koju bi Kosovo platilo.

On se u tom kontekstu osvrnuo i na dijalog u Rambujeu između Beograda i Prištine.

"Da nije bilo Amerikanaca, Medlin Olbrajt, Tonija Blera, Džejmsa Rubina, od nas bi Srbija napravila goveđi gulaš.

Oni su nam govorili potpišite sporazum i logika Miloševića, da se protivi bilo kakvom dijalogu i svakom razgovoru, dovela je do toga da padne. Mi treba da naučimo iz te istorije", izjavio je Zeka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.